آنچه در این مقاله میخوانید
دانشجویان ایرانی با قرار گرفتن در فهرست موفقترین محققان و پژوهشگران خارجی، از سابقه خوبی در دانشگاههای کشورهای غربی برخوردارند. با اینحال بسیاری از متقاضیان گرفتن پذیرش تحصیلی در کشورهای خارجی به دلیل عدم اطلاع از مراحل و قوانین کشورهای خارجی، ممکن است با مشکل مواجه گردند، بنابراین متقاضیان بهتر است قبل از تصمیمگیری و اقدام برای اخذ پذیرش تحصیلی کشورهای خارجی مواردی را در نظر داشته باشند که در این مطلب به بررسی آنها پرداختهایم.
اخذ پذیرش تحصیلی کشورهای خارجی
بهعنوان نخستین گام اخذ پذیرش تحصیلی کشورهای خارجی بهتر است مشخص نمایید که هدفتان برای تحصیل در دانشگاههای خارجی چیست؟ آیا صرفاً قصد ادامه تحصیل دارید و یا باهدف مهاجرت، قصد خروج از کشور را گرفتهاید. کشورهای مختلف نهتنها قوانین مختلفی برای پذیرش دانشجویان خارجی دارند، بلکه برای صدور اجازه اقامت بعد از تحصیل برای این دانشجویان نیز قوانین مختلفی دارند. برخی از کشورها به دانشجویان خارجی اجازه اقامت بعد از تحصیل نمیدهند و بالعکس در برخی از کشورها، فرد بعد از فارغالتحصیلی میتواند در آن کشور بماند و به کار و زندگی بپردازد.
در برخی موارد افراد باهدف مهاجرت و یا دریافت ویزای شنگن، اقدام به اخذ پذیرش تحصیلی مینمایند، درصورتیکه ممکن است روشهای بهتر و راحتتر با توجه به شرایطشان وجود داشته باشد که تنها با کمک گرفتن از یک فرد متخصص مشخص میگردد.
با توجه به این توضیحات، لزوم مشخص کردن هدف، نشان داده میشود. برای افرادی که صرفاً قصد ادامه تحصیل در یک دانشگاه معتبر و بعد از آن برگشت به کشورشان را دارند، دریافت ویزا و یا اقامت دائم اهمیتی ندارد و برعکس اگر فردی قصد دریافت اقامت دائم داشته باشد، اهمیت انتخاب رشته و دانشگاه کمتر خواهد شد و چنین فردی باید به شرایط زندگی، کار و اخذ اقامت دائم پس از تحصیل توجه داشته باشد.
پس هدفگزینی، برنامههای آینده را تقریباً ترسیم میکند. برای موفقیت میتوانید هدف بزرگ خود را به چندین هدف کوچک تقسیم کرده و برای رسیدن به آنها برنامهریزی نمایید.
انتخاب رشته
یکی از مراحل مهم برای اخذ پذیرش تحصیلی، انتخاب رشته است. با انتخاب رشته تحصیلی دایره انتخابهای فرد برای انتخاب سایر موارد مانند کشور و دانشگاه محدودتر میگردد. برای مثال، فردی که به دنبال تحصیل در رشتههای مربوط به صنایع گاز و پتروشیمی است، فرانسه، آمریکا و نروژ و حتی قطر، اولویت بیشتری نسبت به مجارستان، یونان و اسپانیا برای تحصیل دارند.
انتخاب کشور مقصد
انتخاب کشور مقصد به اهداف و ایده آلهای متقاضی بستگی دارد. برای برخی از افراد تحصیل در یکرشته و دانشگاه مشخص و یا دارای سطح علمی بالا، مهمترین هدف است و برای برخی دیگر ممکن است شرایط زندگی در کشور مقصد، مهم باشد. بنابراین رشته تحصیلی فرد و اولویتهای وی مشخص میکند که کدام کشور برایش مناسب است.
انتخاب دانشگاه
پسازاینکه رشته دانشگاهی و کشور موردنظرتان را انتخاب کردید، نوبت به انتخاب دانشگاه میرسد. اولین موردی که برای انتخاب دانشگاه محل تحصیل خود باید به آن توجه نمایید، رشته تحصیلی موردنظر و پسازآن اعتبار و رتبه دانشگاه ازنظر علمی در سطح کشور است. معمولاً انتخاب خود را از میان دانشگاههایی میتوانید انجام دهید که رشته تحصیلیتان در آن تدریس میگردد.
لیست دانشگاه های معتبر هر کشور را می توانید از سفارت در هنگام درخواست اخذ اخذ پذیرش تحصیلی کشورهای خارجی و ویزای تحصیلی دریافت نمایید.
کار و اقامت بعد از تحصیل
به هنگام اخذ پذیرش تحصیلی این نکته را در نظر داشته باشد که تمامی کشورها مهاجرپذیر نیستند، بنابراین به هنگام انتخاب کشور، کشوری را انتخاب کنید که بتوانید بعد از تحصیل در آن اقامت داشته و زندگی کنید.
یادگیری زبان
قبل از اخذ پذیرش تحصیلی کشورهای خارجی باید بررسی کنید که آیا یادگیری زبان غیر زبان انگلیسی برای تحصیل در کشور و دانشگاه موردنظرتان لازم است یا خیر. یادگیری زبان غیر انگلیسی باید با نیاز و علایق شما هماهنگ باشد. یادگیری زبانی مانند روسی یا سوئدی که در دنیا، مخاطبان زیادی ندارد، تنها به هدف تحصیلی و دانشگاه مقصد بستگی دارد.
هزینههای تحصیل، اخذ بورسیه تحصیلی
با اخذ پذیرش تحصیلی در برخی از دانشگاهها میتوان از مزایای داشتن بورسیه و یا کمکهزینه تحصیلی برخوردار شد ولی برخی دیگر از دانشگاهها چنین شرایطی را برای دانشجویان خارجی قائل نمیشوند. در مورد شهریههای دانشگاه و هزینههای تحصیل و زندگی در کشور مقصد از قبل تحقیق نموده و برنامهریزی داشته باشید.
دانشگاههای تعدادی از کشورهای اروپایی مانند آلمان، اتریش و… در مقاطع تحصیلات تکمیلی شهریهای دریافت نمیکنند و دانشجویان از پرداخت شهریه معاف هستند. بهعبارتدیگر، تحصیل در این کشورها برای عموم ازجمله دانشجویان خارجی رایگان است.
آیلتس آکادمیک یا جنرال
بیشتر دانشگاهها، آیلتس آکادمیک را از دانشجو درخواست میکنند.
وضعیت اسکان در کشور مقصد
اغلب دانشگاههای خارجی دارای خوابگاههای دانشجویی هستند ولی میتوانید در خانههای شخصی نیز اقامت داشته باشید، این مورد به بودجه و شرایط فرد بستگی دارد. برخی افراد ممکن است تمایل داشته باشند به صورت تک نفره خانه اجاره کنند و برخی دیگر ممکن است با یک یا دو نفر همخانه شوند.
یک مدل دیگر برای اجاره محل اسکان وجود دارد که فرد از یک خانواده، یک اتاق اجاره میکند. بنا بر توافقی که میان آنها صورت میگیرد، ممکن است مبلغی بر روی اجاره اضافه شود ولی یک وعده غذا در طول روز نیز از طرف آنها دریافت نماید.
دریافت اقامت برای خانواده
کشورهای مختلف، قوانین متفاوتی برای پذیرش همسر و فرزندان متقاضی اقامت تحصیلی دارند، اما برخلاف روشهایی مانند اقامت کاری، اقامت ثبت شرکت، تمکن مالی و … تضمینی برای صدور ویزای همراه در این روش وجود ندارد.
تمدید ویزای تحصیلی
پس از اخذ پذیرش تحصیلی کشورهای خارجی نیاز است ویزای دانشجویی تمدید شود. مدتزمان ویزای دانشجویی و نحوه تمدید آن بر اساس قانون هر کشوری متفاوت است و دانشجویان باید اطلاعات لازم را از سفارت کشور موردنظر دریافت کنند. در برخی کشورها ممکن است نیاز باشد هرساله با ارائه مدارک مورد نیاز و همچنین گواهی اشتغال به تحصیل و ریز نمرات به سفارت لازم باشد متقاضی اشتغال به تحصیل خود را اثبات نماید.