آنچه در این مقاله میخوانید
پناهندگی آلمان یکی از راه هایی است که مردم برای مهاجرت به آلمان انتخاب می کنند. پناهندگی در آلمان شرایط مخصوص به خود را دارد. شما چقدر با فرایند پناهندگی آلمان اشنایی دارید و از موانع و خطراتش اگاهی دارید؟ این مطلب اطلاعات خوبی در خصوص مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی در اختیار شما قرار می دهد.
در صورت نیاز به مشاوره مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید. موسسه مهاجرتی ویزانیو با بهره گیری از بهترین وکیل مهاجرت به آلمان، می تواند راهنمای شما در پروسه پناهندگی در آلمان باشد.
شرایط پناهندگی آلمان
اولین مسئلهای که در مورد پناهندگی آلمان وجود دارد این است که افرادی که میخواهند برای پناهندگی آلمان درخواست دهند باید در این کشور اقامت داشته باشند. این امکان برای متقاضیان پناهندگی آلمان وجود ندارد که از طریق نمایندگیهای امور خارجه جمهوری فدرال آلمان برای پناهندگی درخواست دهند.
توجه داشته باشید که متقاضی دریافت پناهندگی آلمان باید به صورت حضوری درخواست پناهندگی خود را ارائه دهند. برای تهیه درخواست پناهندگی اول باید ثبت نام کنید. حال اگر به برلین آمدهاید باید به مرکز تازه واردان بروید.
سیستم توزیعی در سطح آلمان با عنوان “EASY” وجود دارد که مشخص میکند کدام دولت مسئولیت پذیرش متقاضی را بر عهده خواهد داشت. در صورتی که دولت دیگری مسئولیت پذیرش متقاضی را داشته باشد بلیط قطاری به متقاضی داده میشود که با استفاده از آن به محل مسئول خود برود.
در صورتی که برلین مسئولیت متقاضی را داشته باشد، فرد باید در دفتر فدرال امور پناهندگان به عنوان یک متقاضی پناهندگی زن یا مرد ثبت نام کند. در روز اول ورود متقاضی، مدارک ورود او تهیه خواهد شد. این مدارک به عنوان شناسه موقت فرد و همچنین حق دریافت خدمات فرد شناخته میشوند.
در این مدارک عکس، تاریخ تولد، ملیت و نام متقاضی درج خواهد شد. در ضمن قبل از این که این مدارک صادر شود از متقاضی اثر انگشت گرفته میشود. در روز دوم، برای متقاضی معاینات پزشکی انجام میشود و متقاضی خدمات اولیه پزشکی دریافت خواهند کرد.
نکتهای که در این جا باید به آن اشاره کنیم این است که تمام مدارک شناسایی که شامل شناسنامه، پاسپورت، کارت شناسایی و یا گواهینامه رانندگی خود را همراه خود ببرید.
قوانین پناهندگی در آلمان
همانطور که میدانید، انواع متعددی از پناهندگی وجود دارد؛ از افرادی که به خاطر عقاید دینی در وطن خود مورد آسیب قرار میگیرند، تا افرادی که به دلایل سیاسی در معرض خطر جانی قرار دارند، میتوانند در این مسیر هرچند پر ریسک گام بردارند. آلمان ازجمله کشورهایی است که با حجم بالایی از تقاضای پناهندگی مواجه است، لذا دولت قوانینی محکم دراینباره وضع کرده است که به شرح زیر میباشند:
- افرادی که به دلایل مذهبی درخواست پناهندگی ارائه دادهاند، باید با ارائه مدارک اثبات کنند که در وطن خود مذهب خویش را تغییر دادهاند.
- افرادی که به دلایل سیاسی در آلمان درخواست پناهندگی دادهاند، با ارائه مستنداتی بایستی ثابت کنند که در کشور خود مورد آزار و اذیت واقع شدهاند. پروسه دریافت پناهندگی آنها در آلمان حدود ۷ ماه طول میکشد.
- بر مبنای قانون پناهندگان بایستی ابتدا به مدت ۶ ماه در کمپهای مشخص زندگی کنند؛ پسازاین بازه زمانی، افراد به کمپهای دستهجمعی در نزدیکی شهرهایی مانند برلین، دورتموند، مونیخ و … منتقل خواهند شد.
- پناهندگان در آلمان، اگر پیش از پذیرش درخواست پناهندگی آنها، به کشور خود برگردند تا ۱۰ سال اجازه ورود به اروپا را نخواهند داشت.
چگونه تقاضای پناهندگی دهیم؟
یکی دیگر از مواردی که نیاز است افراد در مورد پناهندگی به آلمان بدانند این است که اصلاً به چه صورت میتوانند تقاضای پناهندگی تهیه کنند.
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که پس از این که متقاضی به عنوان پناهندهٔ زن یا مرد ثبت نام میکند، متقاضی باید تقاضای پناهندگی خود را در دفتر امور خارجه برلین و در دفتر امور مهاجرت و پناهندگان تقاضای پناهندگی خود را پر کند.
در طی تقاضا برای این که فرد بتواند با مسئولین این امر ارتباط برقرار کند یک مترجم به صورت شفاهی به فرد کمک خواهد کرد. در ضمن برای این که هر چه بیشتر به فرد متقاضی کمک شود تمام اطلاعات مهمی که لازم است متقاضی بداند به صورت مکتوب و به زبان مادری او به او داده خواهد شد.
پس از این امر، دفتر پلیس جنایی فدرال و مسئول ثبت نام مرکزی اتباع خارجی اطلاعاتی که فرد در طی تقاضای خود ارائه داده است را مورد بررسی قرار میدهد تا بفهمند تا به حال چندین تقاضا ارائه شده است و این که آیا تقاضایی که فرد داده است یک تقاضای پیگیری است و یا اولین بار است که این تقاضا داده میشود.
نکته ی دیگری که لازم است بدانید این است که در سطح اروپا سیستمی وجود دارد که مشخص میکند که آیا دولت دیگری مسئول رسیدگی به روند پناهندگی است یا خیر. در نهایت پس از این که فرد تقاضانامه ی خود را به صورت حضوری تحویل داد میتواند مجوز اقامت خود را دریافت کند.
پس از تقاضای پناهندگی
پس از این که فرد به عنوان پناهنده ثبت نام میکند و تمام مراحل لازم را انجام میدهد به مکانی که او را پذیرفته، منتقل خواهد شد. محلی که فرد به آن جا منتقل خواهد شد محل اقامت فرد خواهد بود و پس از این که افراد به محل اقامت وارد میشوند تمام لوازمی که مورد نیازشان است در اختیارشان قرار خواهد گرفت.
مدت اقامت موقتی که فرد خواهد داشت معمولاً بین شش هفته و تا حداکثر شش ماه خواهد بود.
نکتهای که در این جا باید به آن توجه داشته باشید این است که در صورتی که فرد از کشور به اصطلاح امنی مانند آلبانی، بوسنی و هرزگوین، صربستان، سنگال، مونته نگرو، مقدونیه، کوزو و غنا آمده باشد، تا وقتی که دفتر امور مهاجرت و پناهندگی در مورد پناهندگی شما تصمیمی نگیرد در این پناهگاهها زندگی خواهید کرد.
نکته ی دیگری که در مورد تقاضای پناهندگی باید به آن اشاره کنیم این است که امکان این وجود دارد که تقاضای پناهندگی شما رد شود. اگر تقاضای پناهندگی فردی رد شود میتواند تا زمانی که به کشور خود بازگردانده شود در این اقامتگاه بماند.
آن چه موجب میشود که فرد بتواند در این اقامتگاهها بماند این است که فرد از یک کشور به اصطلاح امن آمده است. در ضمن در صورتی که سایر اعضای خانواده فرد در سایر اقامتگاههای موقت اقامت داشته باشند ممکن است از فرد خواسته شود که به آن بپیوندد.
مدارک اقامتی مورد نیاز پناهنده در آلمان
در زمانی که فرد برای پناهندگی ثبت نام میکند، فرد مدرکی را دریافت خواهد کرد که شامل ملیت، تاریخ تولد، عکس و نام فرد است. پس از این که تقاضای پناهندگی فرد به صورت حضوری در دفتر فدرال امور مهاجرتی و پناهندگان تهیه شد، متقاضی مجوز اقامت دریافت خواهد کرد.
توجه داشته باشید که این مدرک بسیار مهم است زیرا ثابت میکند که فرد تقاضای پناهندگی تهیه کرده است و از این مدرک میتوان به عنوان یک کارت شناسایی در تأییدیههای پلیس استفاده کرد.
در ضمن به یاد داشته باشید که مجوز اقامتی که به فرد داده میشود تنها به منطقهای که فرد در آن اقامت موقت دارد محدود میشود. اما در صورتی که شما ملزم به زندگی در یک اقامتگاه موقت نباشید این محدودیت پس از سه ماه از بین میرود.
روند پناهندگی
دفتر فدرال در امور مهاجرت و پناهندگان در طی روند پناهندگی این مسئله را مورد بررسی قرار میدهد که آیا دلایلی برای حفاظت از پناهنده، حمایت تکمیلی، حق پناهندگی و رد اخراج از کشور وجود دارد یا خیر.
از زمانی که فرد تقاضانامه پناهندگی خود را به دفتر امور مهاجرت و پناهندگان ارائه داد زمان انتظار برای تصمیم گیری این که تقاضای فرد برای پناهندگی پذیرفته شود یا خیر، شروع میشود.
نکاتی که در این جا باید به آن اشاره کنیم و به یاد داشته باشید این است که تا وقتی که فرد ملزم به این باشد که در یک اقامتگاه موقت زندگی کند از حق اقامت موقت برخوردار خواهد بود و در ضمن فرد نمیتواند منطقهای که برای اقامت موقت او در نظر گرفته شده است را ترک کند و همچنین این که در زمانی که فرد حق اقامت دارد نمیتواند کار کند.
قبل از این که روند پناهندگی آغاز شود، این روند دوبلین است که مشخص میکند که آیا دولت دیگری مسئول رسیدگی به تقاضای پناهندگی فرد است یا خیر. در واقع روند دوبلین مشخص میکند در منطقهٔ دوبلین که در اتحادیه ی اروپا، در نروژ، ایسلند، لیختن اشتاین یا سوئیس است تقاضای پناهندگی تنها توسط یک دولت مورد بررسی قرار میگیرد.
به این مسئله توجه داشته باشید که اگر شما در یکی از این دولتها برای پناهندگی ثبت نام کرده باشید یا این که تقاضای پناهندگی داشته باشید، دولت آلمان هیچ حفاظت اضافی برای پناهندگی ارائه نخواهد داد.
دریافت جواب درخواست پناهندگی
پس از گذشت چند ماه از مصاحبه انجامشده درخواست پناهندگی در آلمان، جواب درخواست شما طی نامهای از طرف نامف اداره پناهندگی در آلمان برای شما به آدرسی که در پروندهتان وجود دارد، ارسال خواهد شد. جوابی که در مورد درخواست پناهندگیتان دریافت خواهید کرد، میتواند شامل چند حالت باشد.
- درصورتیکه بر اساس قوانین کنوانسیون ژنو شمارا بهعنوان فردی دارای حیثیت پناهندگی و یا مستحق حفاظت پناهجویی به رسمیت شناخته شوید، پاسپورت آبی پناهندگی و اقامت سهساله آلمان تعلق خواهد گرفت.
- درصورتیکه مستحق حمایت تکمیلی و یا مستحق منع ملی اخراج شناخته شوید، به شما اقامت یکساله آلمان داده میشود.
- درصورتیکه درخواست پناهندگیتان رد شود، یعنی دلیلی برای گرفتن شما تحت حمایت آلمان و دریافت اقامت این کشور وجود ندارد.
پس از پذیرش پناهندگی چه باید کرد؟
پس از این که درخواست فرد برای پناهندگی در آلمان پذیرفته شد. فرد نیاز خواهد داشت به تحصیل و یا کار در این کشور مشغول شود که ما برای آشنایی شما با این موارد، نکاتی را در مورد تحصیل و کار پس از پذیرش پناهندگی در آلمان برایتان بیان کردهایم.
- یادگیری زبان آلمانی
توجه داشته باشید که وقتی که درخواست پناهندگی شما پذیرفته شد یعنی اجازه این را دارید که در کشور آلمان اقامت داشته باشید پس باید بتوانید با مردم این کشور ارتباط برقرار کنید. برای این منظور باید بتوانید به زبان آلمانی صحبت کنید.
اگر میخواهید زبان آلمانی را یاد بگیرید میتوانید در دورههای زبان آلمانی که برگزار میشود شرکت کنید. توجه داشته باشید که دورههای زبان آلمانی در سطوح مختلف در همه جای آلمان فرا بگیرید.
- پیدا کردن کار
در صورتی که فرد بخواهد پس از پذیرش پناهندگی خود در آلمان کار کند شرایط اشتغالی مطابق با قانون کار آلمان خواهد داشت. در ضمن شرایط اشتغال شامل دوره آزمایشی، امکان استعفا و مدت قرارداد میشود.
- پرداخت مالیات
شمایی که میخواهید پس از پایان دوره اقامت موقت خود در اقامتگاهها و پذیرش پناهندگی خود در آلمان زندگی کنید باید برای امکانات مختلفی که در اختیار شما قرار میگیرد مالیات پرداخت کنید.
در آلمان ۴۰ مالیات مختلف وجود دارد که پولی از مالیاتها جمع میشود بین مناطق، ایالات و جوامع تقسیم میشود. در ضمن توجه داشته باشید که هزینههایی مالی که برای خیابانها، مدارس و مزایا و امکانات اجتماعی میشود از طریق این پول تأمین میشود.
- مطالعات
در صورتی که بخواهید در یکی از دانشگاههای آلمان مشغول به تحصیل شوید باید بدانید برای این که به دانشگاهها وارد شوید به ملیت افراد توجه نمیشود و به طور کلی ورود به دانشگاههای آلمان به یک ملیت خاص محدود نمیشوند.
در پایان به این مسئله اشاره کنیم که پناهندگی در آلمان و به طور کلی پناهندگی به یک کشور خارجی بحث بسیار گستردهای است و به همین دلیل نکاتی که ما در این مقاله بیان کردیم تنها بخشی از نکاتی است که لازم است در مورد پناهندگی در آلمان بدانید.
شرایط محل زندگی پناهندگان در آلمان
شرایط اسکان پناهندگان در برخی شهرهای آلمان نامساعد است. آنها مجبورند تا زمان موافقت با تقاضای پناهندگیشان در این کمپ ها زندگی کنند. در این کشور تا وضعیت حقوقی پناهندگان مشخص نشود از هیچ گونه حق و حقوق و مزایایی برخوردار نخواهند بود و اجازه کار نیز ندارند.
سه نوع محل اقامت برای پناهندگان در کشور آلمان وجود دارد. مراکز پذیرش اولیه، مراکز اقامت جمعی و محل اقامت غیر متمرکز. پناهندگان باید در شش ماه اول پناهندگی در مراکز پذیرش اولیه زندگی کنند. پس از گذشت شش ماه این افراد در مراکز اقامت جمعی اسکان داده میشوند. کشورهای فدرال آلمان مثل بایرن و نیدرزاکسن امکانات متعددی را برای پذیرش اولیه فراهم می آورند.