آنچه در این مقاله میخوانید
آشنایی بافرهنگ، شرایط و هزینههای زندگی در یک کشور، از مواردی هستند که قبل از مهاجرت از هریک از روشهای ممکن به کشوری دیگر میبایست موردبررسی دقیق قرار بگیرند. علاوه بر موارد ذکرشده، در ادامه به بررسی مهاجرت و پناهندگی در نروژ خواهیم پرداخت.
نروژ
نروژ کشور پادشاهی مستقلی است که شامل بخش غربی اسکاندیناوی، یان مان، مجمعالجزایر سوالبارد در قطب شمال، پتر یکم در قطب جنوب و جزیره بووه در نزدیکی قطب جنوب میشود. تا اوایل قرن نوزدهم گرینلند، جزایر فارو و ایسلند نیز قسمتی از پادشاهی نروژ محسوب میشدند.
این کشور از سمت شرق با کشور سوئد، از شمال شرق با روسیه و فنلاند، از سمت جنوب با تنگه اسکاژراک مرز مشترک دارد. این کشور سواحل مشترکی با دریای بارنتز و اقیانوس اطلس دارد. کشور نروژ در حدود ۱۱۴۵ سال قبل در نیمکره شمالی اروپای شمالی شکلگرفته است. پایتخت این کشور، شهر اسلو است و از مهمترین شهرهای آن میتوان به استاوانگر، تروندهایم و برگن اشاره کرد.
نروژ جزو کشورهای اتحادیه اروپا نیست؛ ولی ازجمله کشورهای منطقه شنگن محسوب میشود. وسعت این کشور ۳۸۵.۰۰۰ کیلومترمربع و جمعیت آن ۵.۳۲۸.۰۰۰ نفر تخمین زدهشده است. بر اساس آمار و گزارشهای موجود، با توجه به رفاه و امکاناتی که در این کشور وجود دارد، مردم آن راضیترین مردم دنیا هستند.
آبوهوای این کشور در مناطق مختلف جغرافیایی متفاوت و بهطورکلی کمی سرد است. گرمترین دمای هوا در روزهای تابستان تا ۲۵ درجه میرسد و در سردترین بخشها دمای هوا ممکن است تا منفی ۴۰ درجه نیز برسد. معمولاً کشورهایی که خیلی سرد هستند، شرایط و امکانات مطلوبی را در اختیار شهروندان خود قرار میدهند.
همین مسئله ممکن است باعث شود افراد بسیاری برای این مهاجرت و اخذ اقامت این کشور اقدام نمایند. روشهای مهاجرتی معمول مهاجرت کاری، مهاجرت تحصیلی، مهاجرت سرمایهگذاری، ثبت شرکت و مهاجرت پناهندگی در نروژ هستند که به دلیل شرایط سختی که ممکن است پناهندگی داشته باشد، این روش اصلاً توصیه نمیشود.
شرایط زندگی در نروژ
آبوهوای این کشور کوهستانی و سرد است. در بخشهای شمالی این کشور معمولاً نیمی از سال روز و نیمی دیگر شب است. آبوهوای آن نیز کوهستانی و سرد میباشد؛ دمای هوا در زمستان در بخشهای شمالی کشور ممکن است تا ۴۰ درجه زیر صفر نیز برسد.
تقریباً ۱۶ درصد از جمعیت کشور را مهاجرانی تشکیل میدهند که با اهداف مختلف کاری، تحصیلی، سرمایهگذاری، ثبت شرکت و… مهاجرت کردهاند. زبان رسمی رایج در کشور، زبان نروژی است. شرایط زندگی در نروژ به دلیل ارائه امکانات متعددی چون تحصیل رایگان و استفاده از برترین سیستم آموزشی در جهان، در وضعیتی مطلوب قرار دارد.
نروژ ازجمله کشورهای صنعتی است که درزمینهٔ نفت و گاز اقتصادی پویا دارد. علاوه بر این فعالیت در صنعت شیلات به بهبود چرخه اقتصادی کشور کمک خواهد کرد. هزینه زندگی در نروژ را میتوانید در مقاله مربوطه مطالعه فرمایید.
کشور نروژ به دلیل داشتن امکانات رفاهی مطلوب، فرصتهای شغلی متعدد، حقوق بسیار بالا، جمعیت پایین و ثروت ملی زیاد، استاندارد بالای زندگی، اقتصاد قوی، امنیت عمومی بالا، وجود سیستم سلامت جهانی، سیستم آموزشی عالی؛ ازنظر امید به زندگی و داشتن شاخصههای زندگی استاندارد، در درجه بالایی قرار دارد.
پناهندگی در نروژ
کشور نروژ با پیشینه تلاشهای بشردوستانه زیادی که در خصوص پناهندگی و پذیرش آنها را دارد، از آن دسته کشورهایی است که هرساله تعداد زیادی از پناهندگان را در خود جایداده و برای جذب پناهنده از کمیت و کیفیت بالایی برخوردار است.
سالانه در پارلمان نروژ تعیین میگردد چه تعداد پناهنده، از چه کشورها و کدام ملیتها قابلقبول برای پذیرش و اعطا اقامت است. درنهایت اداره اتباع خارجه مسئولیت تصمیمگیری برای اسکان، شناسایی پناهندگان و تائید برای اعطا اقامت به افراد منتخب را بر عهده خواهد گرفت. الویت پذیرش با افرادی است که از سمت کمیساریای عالی معرفی شوند و بهصورت متوسط تصمیمگیری تا اعلام نتایج در مورد پرونده پناهندگان پنج ماه خواهد بود.
پناهنده (Refugee) به فردی گفته میشود که دلایل موردقبول متعددی همچون جنگ، بلایای طبیعی، شکنجه به علت تفاوتهای ملیتی یا تضادهای مذهبی، ترس از تجاوز، ترس از آزار حتی از سمت خانواده افرادی که در وضعیت حاد سلامتی درمانی قرار داشته و در کشور خود مورد هیچگونه حمایتی قرار نگرفتهاند و کودکآزاری مجبور به عبور از مرزهای ملی شده است.
چنین فردی از ترس درخطر بودن جان امکان بازگشت به وطن خود را ندارد. متقاضی با داشتن یکی از شرایط مذکور میبایست در خاک کشور نروژ درخواست پناهندگی کند. الویت پذیرش درخواست پناهندگی با متقاضیان جنگزده است. در این حالت دولت نروژ برای بررسی مدارک و پرونده فرد، به متقاضی اسکان میدهد.
درخواست پناهندگی
اگر فردی در کشور محل اقامت خود در معرض حبس، بازداشت، شکنجه،آزار و اذیت و اعمال غیرانسانی قرار داشته باشد، بر اساس حقوق بینالمللی خود میتواند از کشور دیگری تقاضای پناهندگی کند. درخواست پناهندگی برای ارائه درخواست خود میبایست به اداره مهاجرت و یا اداره پلیس در داخل خاک کشور نروژ برود.
متقاضی پناهندگی در نروژ پس از ارائه درخواست خود، تا زمان تکمیل پرونده که ممکن است بین ۲ الی ۳ روز طول بکشد، در Ankomstsenter Østfold اسکان داده میشود. مراحل تکمیل پرونده، انگشتنگاری، تحویل مدارک و کارت شناسایی در اداره پلیس انجام خواهد شد.
پس از ارائه درخواست و تکمیل پرونده، متقاضی به محل اسکان پناهجویان منتقل میشود و تاریخ مصاحبه به وی اعلام میشود. مرحله بعدی ارائه درخواست پناهندگی، بررسی درخواست توسط کمیساریای عالی پناهندگان در سازمان ملل (UNHCR) جهت برگشت به کشور مبدأ یا ارجاع به کشوری دیگر است.
کشور نروژ از نخستین کشورهایی بود که پس از اتمام جنگ جهانی دوم با تأسیس شورای پناهندگی (NRC) به یکی از بزرگترین طرفداران پناهندگان تبدیل شد.
مراحل درخواست پناهندگی در نروژ
از اصلیترین مواردی که در ثبت درخواست پناهندگی باید در نظر داشته باشید این است که چیزی جز حقیقت نگویید؛ زیرا درصورتیکه کذب بودن ادعایی از شما مشخص گردد، مطابق قانون جریمه خواهید شد. درصورتیکه به زبان نروژی مسلط نیستید، بهتر است در زمان مصاحبه یک مترجم همراه خود داشته باشید. در مورد اطلاعات شخصی، سن، آدرس و دلایلی که مدنظر دارید، باید صحبت کنید. فرآیند رسیدن به نتیجه از طریق پناهندگی در نروژ کمی زمانبر بوده و نیاز است در این زمینه صبور باشید.
برای ثبت درخواست خود باید به دفتر پلیس مراجعه کرده و با وی در مورد اینکه به چه دلیل به محافظت نیاز دارید، صحبت کنید. ضمن اعلام کتبی درخواست، اثرانگشت متقاضی ثبت میگردد. اعلام نام، سن و آدرس خود متقاضی و خویشاوندان نزدیک وی به همراه ارائه پاسپورت و سایر مدارک شناسایی از اطلاعات و مدارکی هستند که باید به پلیس تحویل دهید.
وضعیت متقاضیان پناهندگی در نروژ بهمحض ورود به این کشور معین خواهد شد. کلیه پناهندگان در بدو ورود و یا قبل از خروج از کشور مجوز سه سال اقامت دریافت خواهند کرد. پس از گذشت این دوره، فرد میتواند برای دریافت اقامت دائم اقدام کند.
داشتن شش ماه اعتبار و حداقل دوبرگه خالی روبروی هم در پاسپورت الزامی است. پس از ورود به پروسه پناهندگی متقاضی باید یک سری آزمایش پزشکی انجام دهد تا مشخص گردد که بیمار نباشد؛ یا اگر بیماری دارد شرایط درمانی وی از طرف دولت آماده شود. در صورت عدم وجود نتایج آزمایشهای لازم، با درخواست متقاضی مخالفت خواهد شد.
خدمات پناهندگی
خدمات اقامتی که از طریق پناهندگی در نروژ به افراد واجد شرایط ارائه خواهد شد، شامل بهداشت و درمان، وضعیت تحصیل، اسکان مناسب، آموزشهای حرفهای، آشنایی با مهارتهای لازم برای ورود به بازار کار و آموزش زبان نروژی میباشد. پروسه دریافت خدمات پناهندگی برای آماده شدن برای بازار کار، حدود ۲ سال به طول میانجامد.
حقوق پناهندگان در کشور نروژ
پناهندگان از زمان ورود به نروژ و ثبت درخواست پناهندگی میتوانند از خدمات درمانی این کشور در جهت حفظ سلامت خود بهرهمند شوند. پرسنل بهداشتی و درمانی این کشور موظفند که به پناهندگان کلیه خدمات را ارائه دهند.
مراجعه به پزشک و دریافت داروهای مختلف برخی از این خدمات است. همچنین پناهندگان در کشور نروژ حق دارند که در یک مرکز پذیرش سکوت داشته باشند تا امکان استفاده از کمکهای مالی، خدمات یادگیری زبان نروژی و سایر کمکهایی که در اختیار پناهندگان قرار میگیرند را داشته باشند.
سؤالات متداول
اگر در کشوری توسط پلیس دستگیر شوم آیا میتوانم بگویم که قصد اعلام پناهندگی در کشوری دیگر رادارم؟
خیر؛ امکان این کار وجود ندارد.با توجه به قوانین پناهندگی درصورتیکه توسط پلیس دستگیر شوید، پرونده شما در همان منطقه موردبررسی قرارگرفته، بازجویی میشوید و اقامت پناهندگی را در همان منطقه میگیرید. عنوان کردن چنین موضوعی شانس موافقت با درخواست شمارا تا حدودی کاهش دهد.
آیا از زمان درخواست پناهندگی اجازه کاردارم؟
معمولاً تا زمانی که نتیجه نهایی پرونده پناهندگی بهطور قطعی مشخص نشود، متقاضی بهصورت قانونی اجازه کار ندارد؛ مگر در شرایطی خاص و بنا بر صلاحدید سازمان مسئول رسیدگی به پرونده پناهندگی شخص.
فاصله زمانی میان ورود به اروپا و اعلام پناهندگی باید چقدر باشد؟
بر اساس قوانینی که دادگاههای اروپا برای اعلام پناهندگی اعلام کردهاند، در فاصله دو هفته پس از ورود به اروپا است. درصورتیکه ثبت درخواست پناهندگی با تأخیر صورت گیرد، برای آن باید دلیل قانعکنندهای از طرف متقاضی اعلام گردد.
آیا پس از پناهندگی میتوانم به کشورم برگردم؟
تا زمانی که پرونده پناهندگی شما باز بوده و حکم نهایی صادر نشده باشد، امکان بازگشت ندارید؛ زیرا در این حالت تمامی حمایتهای مالی قطعشده و با درخواست پناهندگی نیز مخالفت میگردد. در صورت پذیرش درخواست پناهندگی از طرف دولت و دریافت مجوز اقامت، میتوانید بدون به وجود آمدن مشکلی به کشور خود سفر کنید؛ مگر در حالتی که کیس پناهندگیتان سیاسی بوده باشد.