آنچه در این مقاله میخوانید
پناهندگی یکی از روشهای مهاجرتی غیرقانونی میباشد که در هر کشور دارای شرایط دشوار و متفاوتی خواهد بود. در خصوص پناهندگی در سوئیس نیز شرایط خاصی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت. ثبت درخواست پناهندگی نزد اداره پناهندگی سوئیس نیز یکی از اصلیترین شرایط خواهد بود.
سوئیس
کنفدراسیون سوئیس کشوری است که در بخش غربی اروپا واقعشده است. این کشور از سمت شرق با کشورهای لیختناشتاین و اتریش، از جنوب با ایتالیا، از سمت شمال با آلمان و از غرب با فرانسه همسایه است. پایتخت سوئیس شهر برن است و دو شهر زوریخ و ژنو از قطبهای اقتصادی آن هستند. مساحت این کشور در حدود ۴۱.۰۰۰ کیلومترمربع بوده و جمعیتی در حدود ۸ میلیون نفر دارد. سوئیس با داشتن ۲۶ ایالت، با سیاست جمهوری فدرال اداره میگردد. واحد پول رایج در سوئیس فرانک میباشد.
زبانهای آلمانی، ایتالیایی، فرانسوی و رومانش در این کشور به رسمیت شناختهشده و در میان مردم صحبت میشود ولی اکثریت جمعیت به زبان آلمانی گفتوگو میکنند. این کشور به صلحطلبی مشهور است و از سال ۱۸۱۵ در تمامی جنگهایی که اتفاق افتاده است، بیطرف بوده است.
سوئیس مقر تعداد بسیاری از سازمانهای جهانی و بینالمللی همچون سازمان تجارت جهانی و صلیب سرخ میباشد. همچنین به دلیل وجود شاخصهای رفاه اجتماعی بالا و سطح بالای سیستم آموزشی در این کشور، افراد بسیاری از سرتاسر جهان متقاضی تحصیل در سوئیس میباشند. برخی افراد نیز از روشهای غیرقانونی و خطرآفرین چون پناهندگی در سوئیس تصمیم به مهاجرت به این کشور میگیرند.
قوانین پذیرش پناهنده
پناهنده به کسی گفته میشود که در کشوری که زندگی میکند، به دلایل متعدد مذهبی، جنگ، ملیتی، نژادی، داشتن عقاید سیاسی خاص و یا عضویت در گروههای اجتماعی مشخصی در وضعیت نامناسبی قرار گیرد و یا ازنظر جانی، جسمی، روحی و آزادی مورد تهدید، آزار و اذیت باشد.
با توجه به تعاریف و قوانین وضعشده برای امر پناهندگی توسط کنوانسیون پناهندگی ژنو، فردی که قصد پناهنده شدن در یک کشور را دارد میبایست دارای شرایط موردنظر باشد. این افراد میبایست در وضعیتی باشند که نیاز به حمایت در آنها محسوس باشد و در صورت اخذ تائیدیه از اداره مهاجرت، ضمن ارائه حمایت، به این افراد اجازه اقامت داده میشود.
اعلام درخواست پناهندگی در سوئیس میبایست در مرز ورود، فرودگاه، اداره مهاجرت و یا اداره پلیس بهصورت شفاهی و یا کتبی توسط متقاضی اعلام گردد. در این پروسه اطلاعات فرد شامل مشخصات فردی، عکس، امضا و اطلاعات بیومتریک از وی گرفته و برای مقایسه با اطلاعات پایگاههای بینالمللی موردبررسی قرار میگیرد و بر اساس نتیجه، با درخواست وی موافقت یا مخالفت میگردد.
اگر با درخواست پناهندگی متقاضی موافقت شود، فرد بهعنوان پناهنده شناختهشده و موردحمایت دولت قرار خواهد گرفت. سپس میتواند از امکانات رفاهی، مزایای دولتی و امنیت سوئیس بهرهمند شود.
درصورتیکه درخواست پناهندگی متقاضی، منطبق بر قوانین پناهندگی در سوئیس نباشد، متقاضی با دولت همکاری نکند و یا مدارک وی جعلی باشد، درخواست پناهندگی لغو شده و فرد تا سه سال اجازه ثبت درخواست مجدد نخواست داشت.
پناهندگی در سوئیس
افراد بسیاری از سرتاسر جهان به دنبال اخذ اقامت یک کشور خارجی که از آنها در مقابل آزارها و ترسهایشان حمایت کند، هستند. به دلیل نرخ پایین بیکاری، شرایط زندگی در سوئیس، وضعیت و شرایط مطلوب اقتصادی، شرایط فوقالعاده تحصیل در این کشور و همچنین امکانات شهروندی ارائهشده از طرف دولت به مردم، سوئیس یکی از کشورهایی است که تقاضا برای مهاجرت و پناهندگی در آن بسیار بالاست.
قبل از هر چیز افرادی که باهدف پناهندگی در سوئیس وارد این کشور میشوند، باید بدانند تنها درصورتیکه مدارک و مستندات معتبر، کافی و واقعی ارائه دهند، شانس دریافت پناهندگی در سوئیس را خواهند داشت؛ زیرا بر اساس قوانین وضعشده فردی که واقعاً تحتفشار بوده و نیاز به حمایت داشته باشد، بهعنوان یک حق بینالمللی میتواند تحت حمایت کشور سومی قرار گیرد.
افرادی که درخواست پناهندگی خود را در یک مرکز پذیرش ثبت میکنند، میبایست تا زمان اولین مصاحبه صبر کنند. در این بازه زمانی که ممکن است تا ۹۰ روز نیز به طول بیانجامد، مدارک و مستندات وی بررسی میگردد تا هویت متقاضی برای سازمان مشخص شود. پس از مصاحبه اولیه متقاضی به یکی از مراکز پناهندگی استانها منتقل میگردد.
در مصاحبه اولیه معمولاً در مورد هویت فرد، شرایط زندگی، دلایل و هدف از سفر به سوئیس و… سؤال میشود و کل مکالمات ضبط و موردبررسی مجدد قرار میگردد. درصورتیکه ادعا یا مدارک فرد جعلی باشد، دومین جلسه مصاحبه تشکیل نخواهد شد.
درصورتیکه مدارکی حاکی از آزار و اذیت قرار گرفتن در کشور خود به هر دلیلی، دارید میتوانید آنها را به دبیرخانه امور مربوط به مهاجرت (SEM) برسانید تا به پرونده ضمیمه گردد.
قانون دوبلین در پروسه پناهندگی در سوئیس
پناهندگی در سوئیس نظیر سایر کشورهای اروپایی قوانین و سختگیریهای خاص خودش را دارد. این کشور از تاریخ ۱۲ دسامبر ۲۰۰۸، به همراه کشورهای اتحادیه اروپا عضو رسمی قانون دوبلین شد.
شورای اروپا و کمیسیون اروپا مسئول مدیریت و اجرایی قانون دوبلین در کشورهای عضو میباشند. بر اساس این قانون مشترک، این ۳۲ کشور مقررات مشابهی جهت رسیدگی، رد، یا پذیرش درخواست پناهندگان اعمال میکنند.
بر اساس قانون دوبلین هریک از درخواستهای پناهندگی، توسط یک کشور عضو ارزیابی میگردد؛ با این هدف که یک فرد همزمان به چند کشور درخواست ارائه نکند؛ بهعلاوه این قانون مشترک، تنها درخواست پناهندگی افرادی را میپذیرد که از قبل تابعیت کشورهای اروپایی عضو را نداشته باشند.
روند پرونده پناهندگی
دومین مصاحبهای که با متقاضی انجام میشود، ازنظر مدتزمانی کمی طولانیتر از قبلی است و معمولاً در حضور یک مترجم و همچنین یک نماینده از سازمان شورای پناهندگی در سوئیس در شهر برن انجام میگیرد. تمامی مکالمات این جلسه ضبطشده و در انتهای جلسه بهصورت مکتوب و برای تائید و امضا به متقاضی پناهندگی داده میشود.
بهتر است متن نوشتهشده یکبار با دقت مطالعه شود تا در صورت بروز اشتباه در آن، تصحیح گردد. درصورتیکه تناقضی در بین مطالب و گفتههایتان در این جلسه مصاحبه با جلسه قبلی وجود دارد، آن را با ذکر دلیل و علت اعلام کرده و برطرف نمایید.
پس از جلسه دوم مصاحبه، سازمان مهاجرت نظر خود مبنی بر پذیرش یا عدم پذیرش درخواست پناهندگی در سوئیس را اعلام میدارد. در صورت منفی بودن تصمیم، برای مدت ۳۰ روز حق اعتراض بر رأی را دارید.
اعتراض به نتیجه درخواست پناهندگی
اعلام نتیجه درخواست پناهندگی در سوئیس پس از دومین مصاحبه از طرف سازمان مهاجرت این کشور ممکن است از شش ماه تا حتی چندسال بهطول بیانجامد. پیشنهاد میگردد در صورتی که بیش از دو سال از دومین مصاحبهتان گذشته و هنوز نتیجه را دریافت نکردهاید، از یک وکیل حقوقی در این خصوص کمک بگیرید.
در صورتی که درخواست پناهندگی شما رد شد، تنها ۳۰ روز برای اعتراض به رای صادر شده فرصت دارید؛ برای این کار پشنهاد میگردد حتماً وکیل بگیرید. اعتراضی تاثیرگذار است که با درج تاریخ و امضای متقاضی به همراه دو فتوکپی از جواب رد شده تقاضای پناهندگی و متن واضح و شفاف بع دادگاه فدرال فرستاده شود. اعتراض خود را میبایست بسته به زبانهایی که در استان محل اقامتتان صحبت میگردد، بنویسید.
پس از اینکه درخواست پناهندگی رد شده و وی درخواست اعتراض میدهد، یا با درخواست وی موفقت میشود و یا مجدداً درخواست متقاضی رد میشود. در صورت رد مجدد درخواست اگر سازمان مهاجرت سوئیس با داشتن دلایل قانونی به این نتیجه برسد که شما باید سوئیس را ترک کنید، متقاضی ملزم به ترک خاک سوئیس در سریعترین زمان ممکن است. ولی اگر چنین نباشد، فرد بهصورت موقت، اجاره اقامت در سوئیس را دارد و به وی مجوز اف (F-Permit) داده میشود.
قبول درخواست پناهندگی
در صورتی که پس از مرحله دوم یا بعد از اعلام اعتراض، با درخواست پناهندگی متقاضی موافقت گردد، وی به عنوان پناهنده پذیرفته میشود و مجوز اقامت بی (B-Permit) به وی داده میشود. در این حالت، بسته به ایالتی که در آن هستید، حداقل تا سه ماه اجازه کار نخواهید داشت.
در این مدت میبایست در دورههای زبان یا دورههای کارآموزی و آموزشی برای کسب مهارت شرکت نمایید. در صورتی که در استان محل اقامت متقاضی، پناهندگان اجازه کار کردن داشته باشند، جهت اشتغال به کار، فرد باید از اداره مهاجرت درخواست مجوز کار نماید.
حقوق پناهندگی در سوئیس
در مدتزمانی که فرد در مراکز تحت نظر سازمان مهاجرت و پناهندگی زندگی میکند، در صورت نیاز، از آنها بهصورت روزانه حقوق دریافت میکند. این حقوق برای پوشش نیازهای روزانه فرد شامل خورد و خوراک، بیمه و در برخی موارد پوشاک میباشد.
حقوق پناهندگان در سوئیس بسته به استانی که در آن هستند متفاوت است ولی به طور متوسط در حدود ۳۰ فرانک معادل ۲۷ یورو برای هر نفر به صورت روزانه خواهد بود. در برخی مراکز افراد میتوانند با انجام اموری چون کمک در امور کشاورزی، نظافت و انجام امور اینچنینی کمی درآمد کسب نمایند.
سوالات متداول
وضعیت اسکان پناهنگان به چه صورت است؟
پس از پذیرش درخواست پناهندگی، افراد در استانهای متعدد سوئیس اسکان داده میشوند. هزینه اسکان، پرداخت حقوق پناهندگان و رسیدگی بر آنها بر عهده کنفدراسیون کشور سوئیس است.
آیا به عنوان یک روش مهاجرتی، پناهندگی را پیشنهاد میدهید؟
درست است که معمولاً بسیاری از افرادی که از طریق پناهندگی به کشور مهاجرت کردهاند، در نهایت موفق به اخذ اقامت میشوند؛ اما به دلیل سختیهای متفاوت و شرایط دشواری که معمولاً برای مدت چندسال باید تحمل کنید، این روش به هیچ وجه پیشنهاد نمیگردد.
پناهندگان در سوئیس در چه اموری اجازه فعالیت دارند؟
پناهندگان پس از دریافت اجازه کار، میتوانند در اموری چون کشاورزی، باغبانی، جنگلداری، پرستاری در منازل، مراکز پذیرایی و خدماتی، دفع زباله، مراکز مربوط به خیاطی و خشکشوییها فعالیت کنند.