آنچه در این مقاله میخوانید
مهاجرت فرآیندی سرنوشتساز است؛ تغییر سرنوشت خود و خانواده چالشها و مشکلات فراوانی به همراه دارد. سازگاری اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به جامعه و کشور جدید، به آسانی آنچه تصور میکنید نیست؛ خصوصاً در شرایط حال حاضر که جامعه ایرانی با مقررات سختگیرانه فراوانی از سوی دولتهای خارجی روبهرو است. بررسی چالشهای مهاجرت از ایران ممکن است در همان ابتدای مسیر شما را دچار تردید کند؛ لذا باید هم ازلحاظ فردی و هم ازلحاظ توانمندی مالی خود را کاملاً برای مقابله با آنها آماده نمایید.
چالشهای مهاجرت از ایران
مهاجرت درصورتیکه به موفقیت برسد، مزایای بینظیری دارد. رفاه اجتماعی، آزادی، امنیت، فرصتهای شغلی فراوان و درآمدهای بالا، نرخ پایین تورم، ثبات ارزی و پولی همه از مواردی هستند که نویدبخش یک زندگی ایده آل در آینده خواهد بود. دستیابی به اقامت دائم و تابعیت یک کشور درجهیک مانند کانادا یا سایر کشورهای اروپایی، علاوه بر امکانات رفاهی فراوان تمامی محدودیتهایی که درگذشته بر وی تحمیل میشده را کاملاً برطرف میکند.
برای مثال تصور کنید که با دریافت تابعیت کانادا میتوانید پاسپورت این کشور دریافت کرده که با توجه به جایگاه آن در جهان، میتوانید به بیش از 172 کشور جهان بدون نیاز به ویزا سفر کنید؛ یا مثلاً با اخذ اقامت دائم یا تابعیت یک کشور اروپایی عضو اتحادیه اروپا یا پیمان شینگن، میتوانید از همه امکانات اقتصادی و گردشگری آن استفاده کنید.

چالش های مهاجرت از ایران
زمانی که به مهاجرت فکر میکنید؛ شاید در وهله نخست پیشرفت شغلی و اقتصادی و البته یک زندگی باکیفیت و ایده آل را برای خود و خانوادهتان تصور کنید؛ اما چند چالش اقتصادی و اجتماعی در همان ابتدای کار ممکن است همه تصورات شما را به هم بریزد. چالشهای مهاجرت از ایران سوای سایر کشورها، منحصربهفرد است. موقعیت ایران در خاورمیانه و جهان، تحریمهای بینالمللی و ارزش پولی آنکه دائماً در حال پایین آمدن است، همراه با سخت شدن قوانین مهاجرتی، ایرانیان مشتاق به مهاجرت را متأثر ساخته است.
از سوی دیگر با توجه به رابطه مخدوش ایران با برخی کشورها ازجمله آمریکا، ایرانیان بهجز در برخی موارد، امکان مهاجرت به این کشور را ندارد. بسته بودن سفارت کشورهایی مانند آمریکا و مهمتر از آن کانادا ازجمله چالشهای مهاجرت از ایران محسوب میشود؛ لذا هموطنان برای انجام روال اخذ ویزای این کشور مجبور هستند به یکی از کشورهای همسایه مانند ترکیه با امارات سفر کنند.
تغییر مداوم قوانین مهاجرتی، یکی از چالشهای مهاجرت از ایران
وقایع سیاسی و رویدادهای اجتماعی ازجمله مواردی هستند که قوانین پذیرش مهاجران از کشورهای دیگر را تحت تأثیر قرار میدهد. دولتهای اروپایی و آمریکایی نیز بنا به همین تغییرات، دائماً قوانین جدیدی را برای پذیرش مهاجران وضع میکنند. به همین علت نمیتوان دقیق تعیین کرد چند سال پس از مهاجرت میتوانید اقامت دائم یا تابعیت کشور مدنظر را به دست آورید؛ چراکه ممکن است بنا به اتفاقات جدید، این پروسه طولانیتر شود.
برای مثال دولت قبلی در کانادا شرط ارائه تابعیت به مهاجران را، اقامت دستکم 4 سال در این کشور ذکر کرده بود که نسبت به سالهای گذشته طولانیتر بود. این کموزیاد شدن تعداد سالها میتواند از مهمترین چالشهای مهاجرت از ایران باشد.
رفتارهای نژادپرستانه
نژادپرستی رفتار خودخواهانه و بعضاً تهاجمی است که تقریباً در سراسر جهان، کم یا زیاد به چشم میخورد. حتی در کشوری مانند کانادا که شعار حقوق بشر را در رأس امور قرار داده، ممکن است در برخی معاشرتها، پدیده نژادپرستی مشاهده میشود. رفتارهای تبعیضآمیز در محل زندگی، تحصیل و مخصوصاً کار بهوفور دیده میشود؛ برای مثال جهت استخدام نیروی کار، همیشه اولویت با شهروندان آن کشور است.
افسردگی بعد از مهاجرت به کشور خارجی
یکی از چالشهای مهاجرت از ایران، افسردگی و تنشهای روحی است که در آینده بر افراد تحمیل میشود؛ لذا افراد باید بهخوبی برای مواجهشدن با آن، خود را آماده کنند. شاید در ابتدای مهاجرت خصوصاً در ماه نخست که روان شناسان به آن ماهعسل هم میگویند، همهچیز عالی به نظر برسد؛ چراکه مهاجر مانند یک گردشگر که پای خود را به محیط و جامعه جدیدی میگذارد، به همهچیز نگاه میکند.
پسازآن، مهاجران وارد دوره جدیدی میشوند که اصطلاحاً به آن عدم پذیرش یا سازگاری میگویند که بسته به شخصیت آنها 3 الی 6 ماه طول میکشد. این عدم سازگاری بیشتر به علت ارتباط نگرفتن سبب انزوا و دلسردی افراد میشود؛ هرچند این دوره کوتاه است و افراد با عبور از دوره افسردگی نهایتاً با فرهنگ جامعه اخت میگیرند.
هزینه زندگی بالا و مالیاتهای سنگین
یکی از چالشهای مهاجرت از ایران در مبحث اقتصاد، هزینههای بالا و مالیات بر درآمد زیاد میباشد. سیستم اقتصادی کشورهای غربی کاملاً با ایران تفاوت دارد. در بسیاری از کشورها درآمد شغلی افراد بهگونهای تنظیم شده که بیشترین تناسب را با هزینهها و البته مالیات بر درآمد دارد. بااینحال در ابتدای مهاجرت ممکن است مشکلات و دردسرهای فراوانی را برای افراد ایجاد کند.
کشورهای اروپایی به دارا بودن نرخ بالای مالیات بر درآمد معروف هستند. در کشورهای آلمان، سوئد، فرانسه و … بیشترین مالیاتها از افراد اخذ میشود؛ البته به همان نسبت امکانات بیشتری در اختیار شهروندان خود قرار میدهند. میزان مالیات به نسبت درآمد تصاعدی بالا میرود. از سوی دیگر مالیات بر ملک هم آنقدر بالاتر است که در برخی کشورها خرید آن را مقرونبهصرفه نخواهد کرد.
مقررات سختگیرانه درزمینهٔ حقوق مهاجران
فراهم کردن مسکن در کشور مقصد یکی از چالشهای مهاجرت از ایران است. قوانین مربوط به ملک خریداریشده در برخی کشورهای خارجی سختگیرانه است؛ بنابراین قبل از مهاجرت و به دنبال آن خرید ملک، این قوانین را در نظر بگیرید. برای مثال در سوئد که یکی از پرطرفدارترین کشورها در نزد مهاجران خارجی است، حق مالکیت پس از دستکم 10 سال به مهاجران اعطا میشود. بااینحال قیمت خرید ملک در کشورهای اروپایی بسیار بالا است.
هزینه بالای امکانات درمانی، رفاهی و تفریحی
مهاجران تا زمانی که به اقامت دائم کشور مقصد دست نیافته باشند، نمیتوانند از امکانات درمانی و بهداشتی آن بهطور کامل استفاده کنند؛ لذا هزینه درمانی در کشورهای مقصد بسیار بالاست. افراد با دریافت اقامت دائم و تابعیت میتوانند از خدمات رایگان بهداشت و درمانی در کشور مقصد استفاده کنند. خدمات بهداشت و درمان در خارج از کشور با توجه به هزینه بالای آن از چالشهای مهاجرت از ایران محسوب میشود.
دیگر مسئله هزینه بالای تفریح در این کشورهاست. برای مثال هزینه ورودی یک جشنواره موسیقی در ایالاتمتحده آمریکا حدود 400 تا 900 دلار است که برای یک دانشجو یا کارمند خارجی مبلغ بسیار زیادی است.
سؤالات متداول
مهمترین چالشهای مهاجرت از ایران به کانادا کدماند؟
زبان، فراهم کردن محل سکونت، یافتن شغل مناسب، تأمین هزینه زندگی و … از مهمترین چالشهای مهاجرت از ایران به کانادا است؛ لذا افراد میتوانند با کسب مهارت بر زبان انگلیسی، تدوین رزومه قوی و یاری از وکیل مهاجرت و البته موسسه مهاجرتی معتبر، بهخوبی با این چالشها روبهرو شده و در این پروسه سرنوشتساز به موفقیت برسد.
بهترین راه برای مهاجرت از ایران در شرایط حال حاضر کدام است؟
با توجه به شرایط حال حاضر، بهترین و کمهزینهترین روش برای مهاجرت از ایران، اخذ ویزای کاری است. یافتن شغل ایده آل متناسب با حرفه و تخصص افراد بر مبنای دریافت جاب آفر از کارفرمای خارجی، مؤثرترین و مطمئنترین روش برای دست یافتن به اقامت کشور مقصد است.
فرآیند مهاجرت به کانادا از طریق جاب آفر چقدر طول میکشد؟
با استناد به اینکه اخذ اقامت دائم کانادا از روش ویزای کاری جاب آفر سریعتر و آسانتر از سایر روشها است؛ میتوان گفت بر مبنای شرایط افراد و متناسب با رزومه قوی و شانسی که در جلب نظر کارفرمای کانادایی و به دنبال آن اخذ ویزای کاری دارد، پروسه مهاجرت به این کشور از این طریق حدود 6 الی 12 ماه طول میکشد. بااینحال با توجه به پاندمی کرونا ممکن است این پروسه طولانیتر شود.
مهمترین راهکار برای غلبه بر چالشهای مهاجرت از ایران چیست؟
چالشهای مهاجرت بیشتر به دلیل ناآگاهی از قوانین روز، گریبان گیر افراد میشود؛ لذا افراد باید از یک وکیل معتبر و آشنا به امور در سطح بینالملل یاری بگیرند. متقاضیان باید یک وکیل معتبر را ازنظر داشتن پروانه حقوقی، پروانه وکالت دادگستری و مجوز قانونی پیگیری پرونده مهاجرتی افراد در سطح بینالملل ارزیابی کنند.