آنچه در این مقاله میخوانید
بیایید متن را با یک سؤال شروع کنیم، کریسمس در آسیا چقدر مورد استقبال مردم است؟ همانطور که میدانید تعداد مسیحیان در آسیا نسبت به قارههای دیگر کمتر است. درنتیجه استقبال از کریسمس هم به نسبت اندکی کمتر از سایر نقاط جهان است. کریسمس در آسیا کمتر جنبه مذهبی دارد و بیشتر بهعنوان یک جشن و مراسم جهانی مورد استقبال قرار گرفته است.
جنبه تجاری کریسمس در آسیا
هر جنبه ای که از کریسمس در ذهنتان موجود است را نگه دارید و بگذارید ابتدا به مسئله تجاری این جشن بپردازیم. بیشتر تاجهای گل، بنرهای کریسمس، چراغهای رنگارنگ و زیورآلات وسایل تزیینی که در کریسمس مورد استفاده قرار میگیرند در چین ساخته میشوند. علاوه بر این حتماً با تخفیفهای آخر سال میلادی هم آشنایی دارید و حتماً بازهم از ید طولای چینیها در این زمینه آگاه هستید.
تجارت یکی از مواردی است که باعث میشود کریسمس در آسیا بیش از پیش مورد استقبال قرار بگیرد. هرگز فکرش را هم نکنید که فروشگاههای بزرگ آسیایی این رویداد بزرگ را فراموش کنند و فرصت فروش کالا و خدمات خود را از دست بدهند.
تعطیلات کریسمس در آسیا
در اکثر کشورهای آسیایی کریسمس بهعنوان تعطیلات رسمی شناخته نمیشود. یعنی مدارس، ادارات، دانشگاهها و سایر این قبیل اماکن در کریسمس باز هستند. البته این مسئله در همه آسیا صدق نمیکند. برای مثال مبحث کریسمس در آسیا همه را به یاد فیلیپین میاندازد. فیلیپین یکی از طولانیترین تعطیلات کریسمس در جهان را دارد.
در ادامه مقاله کریسمس در آسیا میخواهیم این مراسم را در چند کشور آسیایی باهم بررسی کنیم.
بررسی کریسمس در چند کشور آسیایی ( و اوراسیایی )
-
هندوستان
هندوستان پرجمعیتترین کشور جهان است و از ادیان و مذاهب مختلف تشکیلشده است. از این بین حدود ۲ درصد آنها مسیحی هستند که البته همین ۲ درصد معادل ۲۵ میلیون نفر میباشد. اما در هندوستان تنها مسیحیان در بحث کریسمس در آسیا ایفای نقش نمیکنند.
بیشترین جمعیت ساکن در هند متعلق به بمبئی است. اما مناطق دیگری ازجمله گوا، مانیپور و ناگالند هم جمعیت مسیحی زیادی دارد. مراسم عبادت شامگاهی در بین مسیحیان هندوستان رواج زیادی دارد. مسیحیان هندوستان نیمهشب کریسمس، پیادهروی نسبتاً طولانیای میکنند و مراسم خود را با جشن و هدایا و غذاهای لذیذ ادامه میدهند. هندیها یکی از جذابترین مراسم کریسمس در آسیا را برگزار میکنند.
هندیها بجای درخت کریسمس معروف اکثراً درخت موز یا انبه را تزیین میکنند . همچنین برخی از آنها بر روی سقف خانه خود چراغهای کوچک سفالی (سمبل هدایت) قرار میدهند. مردم این کشور کلاً به جشن و مراسم علاقه زیادی دارند و کریسمس هم یک بهانه عالی است که یک هفته کنار یکدیگر جمع بشوند و سرود بخوانند و شیرینی بخورند.
در شب کریسمس در گوا فانوسهای کاغذی بزرگ دست میکنند و در بین خانههای خود آویزان میکنند بهطوریکه وقتی در خیابانها راه میروید ستارههای نورانی را بالای سر خود میبینید. در این شب غذاهای مخصوص طبخ میکنند و پس از میل کردن آن دستهجمعی به کلیسا میروند و نیمهشب ناقوس را به صدا درمیآورند و بهاینترتیب نقش جذابی در مراسم کریسمس در آسیا ایفا میکنند.
بگذارید مطلب را برایتان جذابتر کنیم، حتی برخی از گروههای مسیحی هندوستان به روستاهای اطراف میروند و برای آنها آواز میخوانند و داستان کریسمس را تعریف میکنند. راستی هندیها هم مثل خیلی دیگر از کشورهای دنیا بابانوئل دارند، اصلاً کریسمس بدون بابانوئل هم مگر لذتبخش است؟
-
چین
در چین تنها حدود یک درصد از مردم مسیحی هستند، بنابراین بیشتر مردم بهخصوص آنهایی که در شهرهای کوچکتر زندگی میکنند استقبالی از برگزاری مراسم کریسمس نمیکنند. اما در شهرهای بزرگ مردم در این مراسم درختان بزرگ کریسمس را با چراغها و زیورآلات تزئین میکنند و خیابانها و فروشگاههای بزرگ را با رنگهای مختلف مزین میکنند.
بابانوئل در چین “شنگدان لائورن” نامیده میشود. برخی از مأمورهای پست برای تحویل دادن هدایا و نامهها با لباسهای بابانوئل حاضر میشوند و نقش شنگدان لائورن را بازی میکنند. بدین ترتیب چین هم قسمتی از مراسم کریسمس در آسیا را به دوش میکشد. اغلب، جوانترها برای شرکت در کریسمس به شهرهایی میروند که در آنها کریسمس محبوبتر و رایجتر باشد و در آن روز مانند عشاق به زوج خود هدیه میدهند.
تعداد کمی از مردم چین در منزل خود درخت کریسمس میگذارند و به تزئین آن میپردازند. بیشتر مردم این کشور درخت کریسمس را در فروشگاهها و بازارچههای بزرگ میبینند. نکته جالب این است که بیشتر درختان پلاستیکی کریسمس و زیورآلات مربوط به آن در چین ساخته میشود ولی بسیاری از سازندگان آن در خانهشان درخت کریسمس نمیگذارند.
مردم این کشور در کریسمس به یکدیگر سیب هدیه میدهند، به همین دلیل در فروشگاهها سیبهایی که در کاغذهای رنگی پیچیده شده است به فروش میرسد.سیب در میان چینیها نماد صلح و آرامش است. از دیگر مراسم کریسمس در آسیا میتوان به آوازهای چینیها در شب کریسمس اشاره کرد، با آنکه خیلی از آنها چیزی در مورد داستان کریسمس نمیدانند اما این یک آواز زیبا است که با یکدیگر میخوانند.
-
روسیه ( کریسمس در آسیا – اروپا )
روسیه پهناورترین کشور جهان است که البته قسمت زیادی از آن در اروپا است. ولی خب ازآنجاییکه دوست داشتیم توضیحی در مورد کریسمس در روسیه ارائه بکنیم ناچار بودیم این مطلب را در مقاله کریسمس در آسیا یا در اروپا جا بدهیم. ازآنجاییکه این جشن در اروپا رواج بیشتری دارد ترجیح دادیم روسیه و ترکیه را در این مقاله بگنجانیم.
در زمان شوری کریسمس در روسیه جشن گرفته نمیشد درواقع بعدازآنقلاب ۱۹۱۷ درخت کریسمس ممنوع اعلام شد و هرکسی که میخواست این مراسم را جشن بگیرد، در خفا به آن میپرداخت. اما با فروپاشی جماهیر شوروی مردم آزاد شدند که این مراسم را برای خود جشن بگیرند. بااینحال بازهم استقبال از کریسمس در میان روسها در سایه مراسم سال نو قرار دارد و کمتر به آن اهمیت میشود.
در روسیه این پدربزرگ برفی است که برای کودکان هدیه میآورد. ملکه برفی هم یکی از یاران پدربزرگ است که همیشه در کنار او قرار دارد. کودکان در شب سال نو دست در دست هم قرار میدهند و دور درخت کریسمس حلقه میزنند تا پدربزرگ و ملکه برفی از راه برسند و سال نو را به آنها تبریک بگویند.
با آنکه ممکن است گروهها مختلف تفاوتی در تاریخ کریسمس برای خود در نظر بگیرند اما تعطیلات رسمی کریسمس در روسیه از ۳۱ دسامبر شروع شده و تا دهم ژونیه ادامه دارد. برخی از مردم در شب کریسمس چیزی نمیخورند و بعد از دیدن اولین ستاره با غذاهای مخصوصی که از فرنی برنج و گندم و عسل و میوهجات درست میشود روزه خود را باز میکنند. برخی از خانوادهها در این شب غذای خود را در یک ظرف مشترک میخورند و این را نشانه وحدت میدانند.
برخی دیگر از مسیحیان روس هم در شب کریسمس روزه گیاهخواری میگیرند و هیچگونه گوشتی نمیخورند. از دیگر غذاهای محبوب روسها در کریسمس میتوان به سوپها و غذاهایی اشاره کرد که همه از انواع سبزیجات درست میشوند و معمولاً در ۱۲ ظرف (به نشانه ۱۲ یار عیسی مسیح ) سرو میشود. بعد از غذا هم یک نوع نوشیدنی شیرین مینوشند که از میوههای خشکشده و عسل تهیه شده. این نوشیدنی معمولاً برای تولد کودکان درست میشود و نوشیدن آن در این شب اشاره به تولد حضرت مسیح دارد.
اما مراسم روسها به اینجا ختم نمیشود. قسمت اصلی یعنی رفتن به کلیسا و دعا خواندن در کنار یکدیگر بخش دیگر این مراسم است. بعدازآن بازهم به خانه یکدیگر میروند و کلوچههای مخصوص و هدیه میگیرند. یک غذای دیگر هم در لیست خوردنیهای این مراسم وجود دارد که نباید فراموش کنیم، کباب خوک، بوقلمون یا غاز .!
راستی روسها یک داستان مرتبط معروف مرتبط با کریسمس هم دارند به نام “بابوشکا” یا همان مادربزرگ. نمیدانم چقدر این داستان در میان آنها معروف است چراکه اخیراً با یک روس در مورد آن صحبت کردم و چیزی دراینباره نمیدانست اما درهرصورت داستان جذاب و معروفی است. نمیدانم این مطلب چقدر مناسب مقاله کریسمس در آسیا بوده ولی در کل حیف بود که به خاطر اوراسیایی بودن این کشور از آن چشمپوشی کنیم.
-
فیلیپین
مردم فیلیپین دوست دارند تا میتوانند این مراسم را جشن بگیرند و شاید بزرگترین نقش را در کریسمس در آسیا ایفا کنند حتی اگر به بیش از یک ماه بیانجامد. درواقع جشنهایی را از قبل از کریسمس شروع میکنند و تا بعدازآن همچنان به جشن گرفتن ادامه میدهند. جمعیت غالب مردم فیلیپین مسیحی هستند که در آسیا جزو معدود کشورها از این حیث محسوب میشود.
مردم فیلیپین کریسمس را مهمترین جشن خود میدانند و خیلی هم جنبههای مذهبی این مراسم را ارج مینهند. مبلغان دینی پرتغالی و اسپانیایی را میتوانیم جزو موفقترین گروهها مبلغ مذهبی در تاریخ بدانیم چراکه با ورود به فیلیپین مسیحیت و کریسمس در آسیا را به اوج خود رساندند.
فیلیپینیها در مراسم خود فانوسهایی را به چوبهای بامبو میآویزند و آن را نشانه نور هدایت میدانند نام این وسیله تزئینی محبوب در فیلیپین پارول است. کریسمس برای مردم فیلیپین بسیار مهم است آنها این شب را تا صبح بیدار میمانند و پس از برگزاری مراسم مذهبی یک جشن دیگر به نام “ Noche Buena “ برگزار میکنند که ریشه آن به مردم اسپانیا برمیگردد. آنها معمولاً برای برگزاری این جشن به خانههای یکدیگر میروند و با چندین مدل غذا از هم پذیرایی میکنند.
سانتا-آر کایما کلاوس یک آدم نیکوکار ایرلندی است که در فیلیپین زندگی میکند. او بیش از ۵۰ سال است با پوشیدن لباس بابانوئل در مراسم خیریهای شرکت میکند و به مردم فیلیپین در مناطق فقیرنشین کمک میکند. او یک سورتمه غولپیکر دارد که با آن مأموریتهای خود را انجام میدهد. این مرد نیکوکار بهتنهایی میتواند قسمت بزرگی از جذابیتهای کریسمس در آسیا را پوشش بدهد.
-
ایران
کریسمس در ایران چندان جشن گرفته نمیشود و جزو تعطیلات هم بهحساب نمیآید. کمتر از ۱ درصد مردم ایران مسیحی هستند که قسمت عمدهای از آنها را مهاجران ارمنی تشکیل میدهند. بسیاری از مسیحیان ساکن ایران در مناطق مجیدیه تهران و جلفای اصفهان متمرکز شدهاند. مغازههای این مراکز درخت و تزئینات کریسمس میفروشند. مراسم کلیسای وانک جلفا را شاید بتوانیم برجستهترین ایفای نقش ایران در مقوله کریسمس در آسیا بدانیم.
البته کریسمس در ایران تنها به مسیحیان مختصر نمیشود و خیلی از مردم غیر مسیحی هم در ایران از جشن گرفتن در این روز لذت میبرند.
سخن پایانی
یکی از جاذبههای توریستی هر کشوری میتواند مراسم آن باشد. آیا شما هم دوست دارید کریسمس را در کشورهای مختلف جشن بگیرید و از مراسم سایر کشورها دیدن کنید؟ با مشاوره با کارشناسان ویزانیو میتوانید تور جذابی را تجربه کنید و کریسمس در آسیا (یا قارههای دیگر) را در کشورهای مختلف آن تجربه کنید.
سؤالات متداول
کدام کشور آسیایی بیشترین تعداد مسیحیان این قاره را به خود اختصاص داده است؟
چین؛ با آنکه درصد کمی از مردم این کشور پیرو دین مسیحیت هستند بااینحال همین درصد کم با توجه به جمعیت این کشور کافی است که بیشترین تعداد مسیحیان در آسیا را به خود اختصاص بدهد.
کدام کشور، طولانیترین جشن کریسمس در آسیا را برگزار میکند؟
فیلیین؛ این کشور نه تنها در آسیا بلکه در کل دنیا یکی از طولانیترین مراسم کریسمس را برگزار میکند.
جشن کریسمس با سالتحویل چه فرقی دارد؟
جشن کریسمس تولد حضرت مسیح است و چندروز قبل از مراسم سال نو میلادی میباشد.