آنچه در این مقاله میخوانید
قانون دوبلین Dublin III بهمنظور مشخص شدن، کشور اروپایی مسئول بررسی درخواستهای پناهندگی بینالمللی، تنظیم شده است. برای اجرای این قانون از فرد متقاضی و افراد بالای 13 سال خانواده انگشتنگاری شده و نتایج انگشتنگاری در پایگاه مرکزی دادههای اروپا وارد میگردد.
قانون دوبلین
طبق قوانین، متقاضیانی که به هر دلیل قصد پناهنده شدن در سطوح بینالمللی را دارند، باید بعد از ورود به اولین کشور امن، درخواست خود را با انگشتنگاری ثبت نمایند و حق انتخاب کشور ندارند. بر اساس این قوانین، مشخص میشود که در صورت ثبت درخواست فرد برای پناهندگی، درخواست وی در کدام کشورها موردبررسی قرار خواهد گرفت. تعداد زیادی از کشورها که عضو و اجراکننده این قانون هستند.
طبق قانون دوبلین فردی که در یک یا چند کشور اروپایی اثرانگشت ثبت کرده است، در هر کشوری که تقاضای پناهندگی کند، به کشوری که برای نخستین بار اثرانگشتش آنجا ثبتشده است، فرستاده خواهد شد. مفاد قانون دوبلین برای مشخص نمودن کشور مسئول رسیدگی به پروندههای درخواست پناهندگی در سطح بینالمللی تنظیمشدهاند. این قانون اهداف زیر را دنبال مینماید:
– حصول اطمینان از رسیدن درخواست پناهندگی به نهاد مسئول رسیدگی در آن کشور
– حصول اطمینان از اینکه شما نتوانید برای تمدید مجوز اقامت خود در کشورهای دوبلین، چندین درخواست پناهندگی را در کشورهای مختلف ارائه کنید.
کشورهای عضو قانون Dublin III
کشورهای اتریش، بلژیک، بلغارستان، کرواسی، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، هلند، مجارستان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، لتونی، لیختن اشتاین، لیتوانی، لوگزامبورگ، جزیره مالت، نروژ، لهستان، پرتغال، رومانی، اسلوواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، سوئیس و انگلستان عضو قانون نامبرده هستند. تمامی این کشورها، کشور دوبلین نامیده میگردند.
مفاد قانون Dublin III
طبق این قانون:
– پناهجویان باید بهمحض ورود به اولین کشور امن، اعلام پناهندگی نمایند.
– پناهجویان حق انتخاب کشور را نخواهند داشت.
– اگر متقاضی در چندین کشور اثرانگشت داشته باشند، به اولین کشور که در آن اثرانگشت ثبت نموده فرستاده خواهد شد.
– کشور مسئول رسیدگی به پرونده پناهندگی توسط قانون دوبلین مشخص میگردد.
– در مورد افراد دارای ویزای شنگن، کشور صادرکننده ویزا مسئول رسیدگی به پرونده است.
– اگر متقاضی توانایی پرداخت هزینههای مالی گرفتن وکیل را نداشته باشد، کشور مسئول پرونده وظیفه دارد شرایط گرفتن وکیل را مهیا نماید.
انتخاب کشور مسئول رسیدگی به پرونده چگونه انجام میگردد؟
موارد تعیین کشور دوبلین رسیدگی به درخواستها به ترتیب اولویت به شرح زیر میباشند:
– یکی از اعضای خانواده شامل همسر و فرزندان زیر 18 سال در کشور دوبلین دیگری درخواست پناهندگی ثبت نموده باشد.
– کشور دوبلین دیگری قبلاً برای متقاضی ویزا صادر کرده باشد.
– کشور دوبلین دیگری اثرانگشت فرد را ثبت نموده باشد.
– ثابت شود فرد قبلاً از کشور دوبلین دیگری عبور کرده است.
سؤالات متداول
متقاضی باید چه اطلاعاتی را در اختیار مسئولین قرار دهد؟
متقاضی باید تمامی اطلاعاتی را که در تعیین کشور مقصد تأثیرگذارند در اختیار افسر رسیدگی به پرونده قرار دهد، اگر یکی از اعضای خانواده در کشور دوبلین دیگری درخواست ثبت نموده است و یا خود متقاضی از یکی از این کشورها عبور کرده و یا در آنها اثرانگشت ثبت نموده است، باید این اطلاعات را در جلسات مصاحبه بیان نماید.
اگر متقاضی به زبان کشور موردنظر تسلط نداشته باشد؟
متقاضیانی که به زبان کشور دوبلین موردنظر تسلط ندارند، اجازه خواهند داشت درخواست استفاده از مترجم دهند.
تشخیص کشورهایی که پناهجو در آنها اثرانگشت ثبت نموده، چگونه انجام میگردد؟
وقتی فردی برای درخواست پناهندگی اثرانگشت ثبت مینماید، اداره امور پناهندگی موظف است که در وهله اول بررسی نماید که آیا فرد در سایر کشورهای اروپایی نیز درخواست ثبت نموده است یا خیر. این بررسی به چند طریق انجام میگردد:
- از طریق بانک اطلاعاتی یوروداک و یا ویز
- پرسش از خود متقاضی پناهندگی
- سوال از متقاضی
با پناهجویان دارای ویزای شنگن سایر کشورها چگونه برخورد میگردد؟
اگر تشخیص داده شود که پناهجو دارای ویزای شنگن هریک از کشورهای عضو پیمان میباشد، وی بلافاصله به کشور صادرکننده ویزا برگشت داده خواهد شد، حتی اگر ثابت شود قبلاً در کشور موردنظر اقامت نداشته است. طبق قانون کشور صادرکننده ویزا مسئول رسیدگی به پرونده مهاجرتی میباشد.
با پناهجویانی که در چند کشور درخواست ثبت کردهاند، چگونه برخورد میگردد؟
اگر مشخص شود پناهجو در چند کشور بهمنظور درخواست پناهندگی اثرانگشت ثبت نموده است، بلافاصله به اولین کشور فرستاده خواهد شد.
وضعیت متقاضیان بیمار چگونه خواهد بود؟
افراد دارای بیماریهایی ازجمله معلولیت، بارداری، بیماریهای خطرناک باید مسئولین رسیدگی به پرونده را در جریان مشکل خود قرار دهند. همچنین افرادی که در معرض آسیبهایی ازجمله شکنجه، تجاوز یا انواع آزارهای روحی و جسمی قرارگرفتهاند نیز باید موضوع را مطرح نمایند. برای این افراد خدمات درمانی مناسب ارائه خواهد شد.
فرآیند تعیین کشور چقدر طول میکشد؟
اگر کشوری که فرد در آن درخواست خود را ثبت نموده است مسئول رسیدگی به پرونده شود، فرد اجازه دارد تا زمان رسیدگی به پرونده در کشور موردنظر اقامت داشته باشد.
چنانچه کشور دیگری مسئول رسیدگی به پرونده گردد، آن کشور مسئولیت خواهد داشت ظرف مدت 3 ماه نتیجه را اعلام نماید.
آیا متقاضی اجازه اعتراض به ارسال پرونده به سایر کشورها را دارد؟
بله
سخن آخر
قبل از هرگونه اقدام برای پناهندگی این نکته را در نظر داشته باشید که این روش پرخطرترین روش مهاجرتی است، بنابراین اگر دلیل محکم و درستی برای اعلام درخواست پناهندگی ندارید هرگز برای آن اقدام نکنید. مقاله کاش این نکات را قبل از پناهندگی میدانستم! ممکن است برای شما مفید باشد.