آنچه در این مقاله میخوانید
استعلام ممنوع الخروجی مشخص میکند، فرد ممنوعیت خروج از کشور را دارد یا خیر. در واقع به این معناست که شخص اجازهی خروج از کشور خود را ندارد. ممنوع الخروجی میتواند به دلایل مثل کیفری، مهریه، بدهی بانکی و دلایل مختلف دیگر اتفاق بیفتد. موسسه مهاجرتی ویزا نیو با جمع آوری این مطلب راه های استعلام ممنوع الخروجی را بررسی کرده است.
برای شما دربارهی استعلام ممنوع الخروجی در داخل و خارج از کشور توضیح داده ایم و همینطور دربارهی ممنوع الخروجی چک برگشتی نیز مطلب جمع آوری کردهایم. در نهایت مراحلی که برای ممنوع الخروجی لازم است انجام شود، را معرفی کرده ایم.
چگونه استعلام ممنوع الخروجی بگیریم؟
در گذشته افرادی که میخواستند به کشور خارجی سفر کنند باید با اصل پاسپورت خود به ادارهی گذرنامه مراجعه میکردند و از وضعیت خود مطلع میشدند. این روش سخت بود و زمان زیادی از کسی که قصد سفر داشت را میگرفت.
امروزه راه سادهتری برای این کار است که اصلا نیازی به مراجعه به ادارهی گذرنامه نیست. شما میتوانید با مراجهه به سایت exitban.ssaa.ir و وارد کردن اطلاعات شخص خود ( نام و نام خانوادگی، نام پدر، کدملی و … ) از وضعیت خود برای سفر به خارج از کشور و ممنوعیت برای خروج از کشور مطلع شوید. این وب سایت از تیرماه 1397 برای راحتی افراد راه اندازی شد.
استعلام ممنوع الخروجی از خارج از کشور چگونه است؟
ممکن است برای خیلی از کسانی که در خارج از کشور هستند این سوال پیش بیاید که در صورت برگشت به ایران ممنوع الخروج میشوند؟ یا اینکه تصمیم دارند استعلام ممنوع الخروجی از خارج از کشور بگیرند ولی از روش های آن اطلاعی ندارند.
با توجه به سامانهی سراسری که برای استعلام ممنوع الخروجی اعلام شده است، در هر کجای جهان که باشید هیچ مشکلی برای استعلام ممنوع الخروجی خود ندارید و میتوانید با مراجعه به سایت exitban.ssaa.ir دربارهی ممنوع الخروجی خود اطلاعات کسب کنید.
استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی
برای ممنوع الخروج کردن افراد از طریق چک برگشتی، باید گفت که در این حالت شخص ذینفع میتواند بعد از قطعی شدن حکم و عدم اجرای مفاد حکم از سوی محکوم علیه، از دادگاه اجرای احکام درخواست کند تا نسبت به صدور دستور جهت ممنوع الخروج صادر کننده چک، اقدام کند.
در این حالت برای رفع ممنوع الخروجی، صادر کننده چک یا باید مبلغ چک را پرداخت کند یا اینکه ادعای اعسار در پرداخت وجه چک را به دادگاه ارائه دهد. در صورت موفقیت در این حالت میتواند نسبت به رفع ممنوع الخروجی خود اقدامات لازم را انجام دهد.
ممنوع الخروجی چه دلایلی میتواند داشته باشد؟
ممنوع الخروجی می تواند به علت مشکلات قانونی اعم از بدهکاری مالیاتی و یا مشکلات اجتماعی از جمله دزدی و سرقت، بی خانمانی، ولگردی و … یا سوء سابقه کیفری که منجر به رای دادگاههای ایران علیه شخص در ایران شده باشد، پیش بیاید.
در کلیت ممنوعیت خروج افراد به 4 دسته بندی کلی علل قضایی، علل کیفری، علل مالیاتی و دلایل مربوط به مشکلات در سازمان دارایی تقسیم میشود. هر کدام از این دسته ها شامل چندین مورد متفاوت هستند که با توجه به شرایط هر فرد حکم ممنوع الخروجی آن فرد صادر میشود.
در صورتی که با استعلام ممنوع الخروجی متوجه شدید اجازهی خروج از کشور را ندارید، باید نسبت به رفع ممنوع الخروجی اقدام نمائید. البته کسانی که سفر خارجی آنها با صلاح دید مقامات دولتی کشور است دچار ممنوعیت شوند، ممنوع الخروجی آنان به صورت کتبی ابلاغ میشود و تا مرحلهی استعلام ممنوع الخروجی پیش نمیروند.
مدت اعتبار ممنوع الخروجی هر شخص چقدر است؟
با توجه به ماده 133 قانون آیین دادرسی کیفری، با توجه به اهمیت و دلایل جرم فرد، دادگاه این اختیار را دارد که حکم ممنوع الخروجی فرد را صادر نماید. این قرار به مدت 6 ماه اعتبار دارد. بر اساس صلاح دید دادگاه این اعتبار میتواند 6 ماه یکبار مجددا تمدید شود.
پس از ابلاغ حکم ممنوع الخروجی ظرف مدت 20 روز در دادگاه تجدید نظر استان مورد نظرتان قابل اعتراض میباشد. در صورت تائید شدن اعتراض دادگاه موظف است موضوع را بلافاصله به مراجع ذیربط اطلاع رسانی کند تا نسبت به رفع ممنوع الخروجی فرد اقدام گردد.
رفع ممنوع الخروجی
هر شخصی به هر دلیلی ممنوع الخروج شده باشد باید از همان ارگان اجازهی رفع ممنوع الخروجی خود را دریافت کند.
برای کسانی که بدهکاری مالی دارند شرایطی به نحوی است که، یا باید بدهی خود را به صورت کامل پرداخت کنند و اجازهی نهاد مربوطه را دریافت کنند، یا به نحوی رضایت طلبکار خود را جلب کنند.
در مرحلهی بازپرسی اگر شخصی ممنوع الخروج شده باشد، میتواند از طریق تامین وثیقه معتبر از بازپرس تقاضا کند که اجازهی خروج وی را به صورت موقت صادر کند. در اکثر موارد بازپرس موافقت میکند که در قبال تامین یک مال با ارزش که بتواند جرم را پوشش دهد، شخص مورد نظر را از ممنوع الخروجی به صورت موقت خارج کند.
برای بدهکارانی که حکم اعسارشان ( ناتوانی برای پرداخت یکجای بدهی ) صادر شده است و بدهی آنها قرار است به صورت قسطی پرداخت شود، دادگاه میتواند با درخواست آنها برای برداشتن حکم ممنوع الخروجی موافقت کند.
بدهکاران مالیاتی و بدهکاران تجاری که حکم ورشکستیشان را اخذ کرده اند، ممکن است بتوانند برای برداشتن حکم ممنوع الخروجی خود اقدام نمایند. برای این موارد بستگی به شرایط افراد دارد.
برخی از افراد که شغل و حرفهی آنها نیازمند خروج از کشور هستند برای رسیدگی به مسائل تجاری خود در صورت داشتن حکم ممنوع الخروجی میتوانند برای رفع موقت یا دائم آن اقدام نمایند.
چه ارگان هایی ممنوع الخروج میکنند؟
- اولین مرجع برای ممنوع الخروجی دادسرا میباشد. دادسرا پس از رسیدگی به اتهام اشخاص، درصورتیکه مشخص شود اتهام شخص از درجه بالایی برخوردار بوده و ممکن است شخصی که مرتکب این جرم شده از کشور خارج شود و از دید مقامات رسیدگیکننده مخفی بماند، بهسرعت نسبت به ممنوع الخروج کردن این شخص از طریق دادستانی کل کشور اقدام کنند.
- مراجع دیگر دادگاههای حقوقی هستند. دادگاههای حقوقی فقط در مرحله اجرای احکام میتوانند نسبت به ممنوع الخروجی اشخاص اقدام کنند. به این معنی که شخصی ممکن است بهواسطه بدهی یا عدم اجرای تعهدات قانونی به تقاضای شخص طلبکار، اجازه خروج از کشور نداشته باشد.
- مرجع دیگر برای ممنوع الخروج کردن، اداره ثبت است. این اداره در مورد بدهکارانی که با سند رسمی بدهکارند (مانند چک و مهریه) در صورت تقاضای شخص میتوانند نسبت به ممنوع الخروج کردن این اشخاص بدهکار اقدام کنند.
- در مورد بدهکاران بانکی، مرجع دیگری که میتواند نسبت به ممنوع الخروج کردن اشخاص اقدام کند، بانک مرکزی است. که با اعلام بانک متعهد جزء بدهکاران بانک است و ممکن است با توجه به رقم بالای بدهی وی از کشور خارج شود. در این صورت بانک مرکزی از طریق دادستانی کل کشور نسبت به ممنوع الخروج کردن آن شخص اقدام میکند.
- اداره دارایی؛ بدهکاران مالیاتی نیز از دیگر دستههایی هستند که در معرض ممنوع الخروجی قرار دارند. چراکه اداره دارایی ممکن است در مورد بدهکاران عمده مالیاتی برای اینکه متواری نشوند بحث ممنوع الخروجی را مطرح کنند و از طریق دادستانی کل کشور از خروج اشخاص جلوگیری به عمل آورند.
- اداره تأمین اجتماعی در مورد بدهکاران بیمه میتواند نسبت به ممنوع الخروج کردن اشخاص اقدام میکنند.
سوالات متداول
آیا ممنوع الخروجی از بین میرود؟
با توجه به نوع ممنوعیت خروج از کشور و بسته به نوع حکم قضایی، فرد در مدت تعیینشده نمیتواند از کشور خارج شود ولی پس از گذشت مدتزمان لازم و یا رفع مشکل میتواند از کشور خارج شود. پس از استعلام ممنوع الخروجی و مشخص شدن دلیل ممنوع الخروج شدن، شخص میتواند با مراجعه به مراجع مربوطه نسبت به رفع ممنوعیت خود از کشور اقدام نماید.
مراحل رفع ممنوع الخروجی به چه صورت است؟
بسته به نوع ممنوعیت خروج از کشور، فرد میتواند با مراجعه به مرکز مربوطه نسبت به رفع ممنوعیت اقدام نماید. ممکن است در برخی مواقع نیاز باشد رضایت شاکی جلب شود، در برخی موارد ممکن است نیاز باشد بدهی پرداخت شود و یا امور دیگری که لازم است را انجام دهند.
خروج از كشور تا چه سنی نياز به مجوز از سازمان وظيفه عمومي ندارد؟
قبل از سن مشموليت با توجه به اينكه سن مشموليت از ابتداي ماه 18 سالگي تمام میشود ،لذا خروج اشخاص قبل از سن مشموليت نياز به اخذ مجوز از سازمان نظام وظیفه عمومی ندارد.
تحت چه شرایطی زن میتواند بدون اجازه همسر از کشور خارج شود؟
زوجین میتوانند علاوه بر شروط چاپشده در قباله نکاحیه هر شرطی را که مایل باشند و خلاف مقتضای عقد نباشد به آن اضافه کنند، ازجمله اینکه زن میتواند شرط کند که اجازه خروج از کشور را دارد و مرد نمیتواند مانع از خروج او گردد.