آنچه در این مقاله میخوانید
امروزه اکثر مخترعین و صاحبان ایده که دارای اختراعی خلاقانه، ایدهای نو و قابل رقابت در مقیاس جهانی هستند، تمایل به مهاجرت از این طریق و ایجاد کسبوکار در دیگر کشورها بهمنظور حمایت و پشتیبانی بیشتر در شرکتهای بزرگتر را دارند.
کشورهای مطرحی مانند آمریکا، کانادا، استرالیا و آلمان با ایجاد بستری مناسب هرساله پذیرای تعداد زیادی از مخترعین میباشند؛ به همین دلیل ثبت اختراع میتواند راه ورود به این رقابت را هموارتر کند. در این مقاله به بررسی مهاجرت از طریق ثبت اختراع خواهیم پرداخت.
اختراع
اختراع، محصول جدیدی است که درنتیجهی فکر فرد یا افراد مخترع و بهمنظور حل مشکل یک صنعت خاص ارائه میشود. البته هر ایده و فکری قابل ثبت نیست، اختراعاتی قابل ثبت هستند که ابتکار جدید داشته و در صنعت قابلاستفاده باشند.
همچنین پیشازاین در صنعت موردنظر، مطرح نشده باشد و برای افراد داری مهارت عادی در این صنعت معلوم و آشکار نباشد. از طرفی همهی اختراعات کاربردی نیستند. اختراع کاربردی، اختراعی است که در رشتهای از صنعت قابل ساخت،کاربردی و قابل استفاده باشد.
مراحل ثبت اختراع در ایران
ارائهی اظهارنامهی ثبت اختراع تنها بهصورت الکترونیکی امکانپذیر است و متقاضیان میتوانند از طریق سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اقدام کنند. فراموش نکنید دریافت کد رهگیری بهمنزلهی ثبت اظهارنامه نیست. عملیات ثبت بعد از ضمیمه کردن مدارک موردنیاز، پرداخت هزینهها و درنهایت بعد از دریافت شمارهی اظهارنامه به پایان میرسد.
افراد متقاضی باید نهایت دقت را در ورود اطلاعات داخل سامانه داشته باشند. قبل از ثبت نهایی امکان تغییر اطلاعات اظهارنامه وجود دارد و با کد رهگیری میتوان اظهارنامه را بازیابی و ویرایش نمود اما بعد از دریافت شمارهی اظهارنامه امکان هیچ تغییری مگر از طریق ثبت انواع درخواست وجود نخواهد داشت.
مزایای ثبت اختراع
- امکان فروش گواهی ثبت اختراع بهعنوان حق امتیاز انحصاری تولید
- امکان استفاده از تسهیلات اعطایی بنیاد ملی نخبگان (در صورت برگزیده شدن طرح در جشنوارههای مورد تأیید آن بنیاد مانند جشنواره رویش)
- امکان استفاده از تسهیلات خدمت سربازی (کسری، گذراندن خدمت در مراکز تحقیقاتی یا نزدیک محل سکونت و …)
- معادل امتیاز با مقاله ISI برای پذیرش، ترفیع و ارتقاء
- سریعتر بودن فرایند ثبت اختراع از چاپ مقاله
- قابلیت ترجمه برای ارائه به دانشگاهها و سازمانهای خارجی
- امکان تأسیس شرکت دانشبنیان دانشگاهی با موضوع اختراع
- امکان شرکت در جشنوارهها، مسابقات ملی و بینالمللی اختراعات و نوآوریها
ثبت اختراع در کشورهای خارجی
گام نخست در به دست آوردن پتنت در هر کشور، مستلزم ارائه تقاضانامه (application) ثبت پتنت و تشكیل پرونده (filing) در اداره ثبت اختراعات آن كشور است.
تقاضانامه پتنت عموماً دارای قسمتهایی نظیر عنوان اختراع، سابقه و شرح فنی آن است. توصیف فنی اختراع میبایست با بیانی روشن و به زبان رسمی كشور هدف و به حد كافی دارای جزئیات باشد بهطوری كه بتواند شخصی را با فهم متوسط از آن فن نسبت به اختراع قادر سازد. معمولاً برای توصیف بهتر اختراع، نقشه، طرح و دیاگرامهای مربوطه نیز ارائه میشوند.
اداره ثبــت اختــراع کشور موردتقاضا پس از بررسی كارشنـاسی پرونده و احتمالاً پس از انتشار مفــاد تقاضانامه در سطــح عموم (publication)، در صورت احراز شرایط، نهایتاٌ حق پتنت را اعطا مینماید که در سرتاسر همان کشور معتبر و قابل دفاع است.
پتنت چیست؟
پتنت را میتوان یکی از مهمترین ابزارهای مالکیت فکری دانست که بهمنظور حفاظت از اختراعات، نوآوریها و ابداعات فناورانه، مورداستفاده قرار میگیرد. مخترع باهدف حفاظت از اختراع خود که میتواند یک محصول، فرآیند و بهطورکلی یک راهکار جدید برای رفع یک مشکل باشد، آن را در سیستم پتنت به ثبت برساند. در صورت تأیید و اعطای گواهی ثبت اختراع به وی، میتواند برای مدتزمان محدود، از حق انحصاری بهرهبرداری از اختراع در محدوده جغرافیایی ثبتشده، استفاده نماید.
ویژگیهای مهم پتنت
دو ویژگی بسیار مهم پتنت، محدودیت زمانی و جغرافیایی است. گواهی ثبت اختراع، معمولاً در یک بازه زمانی محدود ۲۰ ساله (از تاریخ ثبت درخواست) و در یک محدوده جغرافیایی مشخص، اعتبار دارد. برای مثال، اخذ گواهی ثبت اختراع از سیستم پتنت آمریکا، به معنای محافظت از آن در مرزهای جغرافیایی این کشور است و مخترع یا صاحبامتیاز پتنت، تنها میتواند از بهرهبرداریهای غیرمجاز افراد و شرکتها در خاک این کشور و یا واردات محصولات نقضکننده پتنت به آن کشور، جلوگیری به عمل آورد.
مزایای پتنت
پرسشی که ممکن است به ذهن بسیاری از مخترعین و نوآوران خطور نماید، این است که ثبت پتنت چه مزایایی برای آنها در بردارد. به عبارت بهتر، حفاظت از اختراع به چه صورت است و یک پتنت، چه پوشش حفاظتی برای آنها پدید میآورد.
- مخترع یا صاحبامتیاز پتنت، دارای حق انحصاری برای جلوگیری از بهرهبرداریهای تجاری دیگران از اختراع بوده و هرگونه استفاده تجاری، تولید، توزیع، واردات و یا فروش آن، منوط به کسب اجازه از مالک پتنت و جلب رضایت وی خواهد بود.
- سیستم پتنت، علاوه بر مزایا برای مخترعین و نوآوران، منافعی برای عموم نیز به همراه دارد. بر این اساس، در قبال حق انحصاری در بهرهبرداری از اختراع و کسب منفعت از آن، مخترعین میبایست تمامی دانش و نوآوری بکار رفته در اختراع خود را بهصورت عمومی افشا نمایند، تا هر فرد صاحب مهارت در آن حوزه، بتواند با استفاده از اطلاعات پتنت، اختراع را مجدداً بازآفرینی نماید.
الزام افشا، در کنار حق انحصاری اعطاشده، موجب بالا رفتن انگیزهی مخترعین و نوآوران برای سرمایهگذاریهای بیشتر میشود. هر دو این عوامل، به افزایش نرخ نوآوری و بهبود سطح رفاه جامعه، خواهد انجامید.
جایگاه ایران در عرصه اختراعات
در سال 1394 ایران رسماً عضو معاهده حمایت از اختراعات پاریس Patent Cooperation Treaty یا همان (PCT) شد. با امضای این معاهده، اعتبار سند اختراع در ایران برابر با تمامی اسناد اختراع در دنیا شد. پیوستن ایران به این معاهده به مخترعین ایرانی امکانات متعددی برای بهرهبرداری از حقوق خود و نیز امکان مهاجرت از طریق ثبت اختراع به کشورهای متعدد را فراهم میکند.
ثبت اختراع در کانادا
کشور کانادا از اعضای اصلی WIPO و پذیرنده معاهدات بینالمللی ایدهها و اختراعات ازجمله PCT است. کسانی که ایده یا اختراع خود را در سازمان ملل و نهاد WIPO ثبت مینمایند در 155 کشور عضو این معاهده، از حقوق مخترعین بهرهمند خواهند شد. دولت کانادا با توجه به اهمیت گسترش فناوریهای نو برنامه ویژهای برای جذب مخترعین و صاحبان ایده با فراهم آوردن شرایط مهاجرت از طریق ثبت اختراع ایده در نظر گرفته است.
در این طرح، حق مالکیت ایده و یا اختراعاتی که در نهاد WIPO سازمان ملل به ثبت رسیده باشد و دارای طرح و توجیه اقتصادی قابلاجرا برای کانادا است را از مالک یا مالکین خریداری میکنند. در مقابل خرید این حق، به صاحبان اختراع اجازه مهاجرت به کانادا و حق اقامت دائم اعطا مینماید.
مهاجرت از طریق ثبت اختراع در کانادا
برای مهاجرت از طریق ثبت پتنت و دریافت اقامت کانادا باید اختراع و ایده فرد توسط سازمانهای مشخص در کانادا حمایت و سرمایهگذاری شود. این سازمانها، گروههای تجاریای هستند که برای پشتیبانی یا سرمایهگذاری روی ایدهها و اختراعات تأییدشدهاند.
بدینصورت که آنها موفقیت و یا عدم موفقیت اختراعات و ایدهها را ارزیابی میکنند و درنهایت اگر ایدهای مورد تائید قرار گرفت، نامه حمایت و سرمایهگذاری در این خصوص صادر میگردد و مخترعین میتوانند، نسبت به مهاجرت از طریق ثبت اختراع و ثبت پتنت اقدام نمایند.
ثبت پتنت در آمریکا به چه صورت است؟
در کشور آمریکا حق انحصاری ایده ثبتشده از طریق نهاد متولی فعالیتهای ثبت اختراع یعنی سازمان ثبت اختراعات و علائم تجاری ایالاتمتحده آمریکا (United States Patent and Trademark Office) که بهاختصار USPTO نامیده میشود صورت میگیرد. این حق معمولاً به مدت ۲۰ سال در اختیار صاحب اثر قرار میگیرد.
این امر موجب میشود تا هیچگاه بدون اجازه رسمی مالک آن مورد بهرهبرداری قرار نگیرد. این سازمان مهمترین ارگان زیر نظر وزارت بازرگانی جهت ثبت اختراعات در کشور آمریکا میباشد و به اختراعات ثبتشده در این سازمان گواهی اعطا مینماید و بهطورکلی درزمینهٔ مالکیت فکری و معنوی نیز مرجع مشاوره میباشد.
5 مزیت ثبت اختراع در آمریکا
- ثبت اختراع و پتنت در آمریکا برای ایدههای جدید و محصولات ابداعی در شرکتهای نو آور میتواند باعث تجارت داخلی و بینالمللی شود.
- پس از دستیابی به حقوق انحصاری، شرکت قادر خواهد بود تا از سوءاستفاده دیگران از اختراع ثبتشده بهصورت تجاری جلوگیری نموده و این امر باعث کاهش قدرت شرکتهای رقیب در بازار میشود.
- ثبت اختراع در آمریکا یکی از راههای حمایت از ایده اجراشده میباشد و این امر میتواند برای کشور تولیدکننده اختراع درآمدزایی نیز داشته باشد. مخترع میتواند با رعایت شرایط و مراحل ثبت اختراع به حمایت بینالمللی دست یابد و با فروش امتیاز اختراع خود درآمد کافی کسب کند و برای کشور نیز ازنظر صادرات محصولات و بازرگانی سودآور خواهد بود.
- باعث عدم افشای نتایج باارزش حاصل از تحقیقات شرکتهای دانشبنیان و کمک به تجاریسازی دستاوردهای پژوهشی پژوهشگران و نخبگان علمی و صنعتی میشود.
- مزیت مهم دیگر آن آسان کردن راه مهاجرت و اخذ اقامت به کشورهای دیگر است.
مهاجرت از طریق ثبت اختراع در آمریکا
حقیقات اخیر در مورد الگوهای مهاجرت با مهارت بالا نشان میدهد که از سال 2000 تا 2010، ایالات متحده بیش از 190،000 مخترع را به کشور خود جذب کرده است. در واقع بیشترین درصد جذب مخترعان مربوط به کشور آمریکا میباشد. در جدول زیر بیشترین مهاجران در کشورها را از روش ثبت اختراع را مشاهده مینمایید.
چه چیزهایی را نمیتوان به عنوان اختراع ثبت نمود؟
اختراعاتی که با موازین شرعی و اخلاقی منافات داشته باشند و چیزی که قبلاً در صنایع پیشبینی شده است را نمیتوان بهثبت رساند. همچنین منابع ژنتیک و اجزای تشکیل دهنده و فرآیند بیولوژیک تولیدشان از دسته مواردی هستند که شامل ثبت اختراع نمیشوند.
روش های درمانی و تشخیص بیماریهای انسان و حیوانات بهجز مواردی که محصول یا فرایندی به تشخیص و معالجه کمک کند. از دیگر مواردی که شامل ثبت اختراع نمیشوند میتوان به نظریات علمی، کشفیات، آثار هنری و روشهای ریاضی اشاره نمود.
سوالات متداول
آیا ثبت پتنت در کشورهای دیگر در آمریکا معتبر است؟
نکته حائز اهمیتی که باید به آن اشاره کرد این است که تفاوت ثبت پتنت در امریکا نسبت به بقیه کشورها به این صورت میباشد که اگر اختراعی در امریکا ثبت کنید در اکثر کشورهای دنیا نیز معتبر است درحالیکه اختراعات ثبتشده در بسیاری از کشورها در امریکا معتبر نیستند و نیاز است که دوباره در امریکا ثبت شوند.
اگر درخواست ثبت اختراع متقاضی در کانادا پذیرفته شود، مدت زمان حق انحصار آن چند سال است؟
اگر درخواست ثبت اختراع شما پذیرفته شده است و در کانادا موفق به دریافت پتنت شوید، حق دارید دیگران را از ساخت، استفاده یا فروش اختراع خود، برای حداکثر 20 سال از روز ثبت درخواست خود منع کنید. در واقع مدت زمان حق انحصار پتنت 20 سال میباشد.
کل هزینه ثبت یک پتنت در آمریکا چقدر است؟
هزینه یک ثبت اختراع در آمریکا، به پارامترهای زیادی بستگی دارد؛ ولی بهطور متوسط ۸۰۰۰ الی ۱۴۰۰۰ دلار برآورد میشود. درصد حمایت کانون پتنت، با توجه به نوع شرکت (دانشبنیان، شرکتهای بزرگ، SME و …)، محتوای ارسال شده و شانس تجاریسازی، میتواند بین ۱۰ تا ۹۰ درصد متغیر بوده و مابقی بایستی توسط مخترع پرداخت گردد.
ارسال درخواست پتنت باید به چه زبانی باشد؟
ارسال شرح دقیق اختراع به زبان فارسی، کفایت نموده و نیازی به ارسال آن به زبان انگلیسی نیست. آنچه مهم است، ارسال معادل انگلیسی اصطلاحات فنی است. گاهی متقاضیان، از معادلهای نادرست فارسی برای عبارات و اصطلاحات استفاده مینمایند، لذا جهت برداشت دقیق منظور مخترعان و سهولت در جستجو، لازم است که حتماً عبارات و کلمات کلیدی انگلیسی در شرح اختراع ارسال گردد.
سلام لطفا ما یک تیم دانشجویی هستیم لطفا ما رو راهنمایی کنید من چندین ایده در ضمینه های پزشکی و نظامی دارم حتی یکی از طرحهامون رو نمونه اولیشم تهیه کردیم بسیار کاربردی هستن طرحها و توجیه اقتصادی بالایی دارند میخواهیم به کانادا مهاجرت کنیم دو مشکل که داریم یکی سرمایه نداریم دو زبان انگلیسیمون انچنان خوب نیست لطفا مارو راهنمایی کنید ممنون از لطفتون
سلام ما دو نفر دانشجو هستیم که طرحها و ایدهای بسیار زیادی داریم که دارای توجیه اقتصادی بسیار زیاد و کاربردی هستند و نمونه اولیه یکی از این طرحهارو هم تهیه کردیم که در صورت وجود سرمایه گذار بقیه طرحها و ایدهارو هم میتونیم تولید کنیم ما میخواهیم این طرحها و ایدهارو در یکی از کشورهای اروپایی یا کانادا ثبت و به انجا مهاجرت کنیم لطفا مارو راهنمایی کنید
سلام. لطفاً در خصوص این مورد با شمارههای شرکت تماس حاصل فرمایید.
۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۷ , ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۸ و ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۹
۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۷ , ۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۸ و ۰۲۱۸۸۶۴۱۵۲۸
با عرض سلام و وقت بخیر
ممنون میشوم بیان نمایید ج
که جهت ثبت اختراع جهت اخذ تابعیت چه مراحلی و از طریق چه سازمانی باید لینک گردم و مراحل را طی نمایم.
با تشکر
سلام. در حال حاضر خدماتی در خصوص مهاجرت از طریق ثبت اختراع ارائه نمیدهیم.
سلام من و دوستم ایده های خیلی خوبی داریم که هم کم هزینه هستن هم کارآمد و بهمون خیلی پیشنهادات داده شده ولی ما نمیخوایم در ایران کار کنیم ممنون میشم اگر مارو راهنمایی کنید
سلام. برای مطرح کردن ایدهها و گرفتن مشاوره و راهنمایی لطفا با شمارههای موسسه تماس حاصل فرمایید.
۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۷ , ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۸ و ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۹
۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۷ , ۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۸ و ۰۲۱۸۸۶۴۱۵۲۸
سلام من اختراع نظامی کردم و جانم در افغانستان در خطر است لطفا درخواست پناهندگی من را قبول کنید تا طرحم را به کشوری که اسپانسر من میشود اهدا کنم
سلام. برای ثبت درخواست پناهندگی باید به صورت حضوری به کشور مقصد مراجعه نمایید.
در صورتی که اختراعی ثبت کرده باشید نیز شرایط متفاوت خواهد بود. برای گرفتن مشاوره بیشتر در این خصوص میتوانید با شماره های موسسه تماس حاصل فرمایید.
۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۷ , ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۸ و ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۹
۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۷ , ۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۸ و ۰۲۱۸۸۶۴۱۵۲۸
ببخشید 2 سوال داشتم
اول اینکه آیا گرفتن ویزا آمریکا با ثبت اختراع در PCT امکان پذیره یا حتما باید در خود آمریکا ثبت بشه بعد برای گرفتن ویزا اقدام کرد ؟
دوم اینکه این پروسه به صورت معمول چقدر طول میکشه؟
برای آمریکا خدماتی ارائه نمی دیم.
سلام
من و پدرم اختراعی داریم در زمینه کرونا میخوام بدونم چطور میشه به وسیله این اختراع به کانادا رفت و اینکه زبان انگلیسی ما در حدی نیست که بتونیم با تسلط حرف بزنیم میشه راهنماییم کنید؟
سلام. در خصوص این مورد میتوانید با شماره های موسسه تماس حاصل فرمایید.
۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۷ , ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۸ و ۰۲۱۸۸۶۷۰۰۹۹
۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۷ , ۰۲۱۸۸۶۴۱۸۷۸ و ۰۲۱۸۸۶۴۱۵۲۸
سلام. اختراعی دخترم داره . ماچهارنفرهستیم میخواستم ببینم می تونه من که مادرش هستم خواهرش مجرد وبرادرش ۱۷سالشه باهم اجازه اقامت در امریکا
بگیریم
از نظر ما شانس شما برای امریکا صفر میباشد.
سلام حدود یک ماه قبل موفق به ثبت اختراعی در ایران شدم زمینه این اختراع مقابله موثر با پاندمی بیماریهای جدید و مرگبار قبل ساخت و دسترسی به واکسن است محصول این اختراع نیز ماسکی با خصوصیات منحصر بفرد است که میتواند بعنوان یک محصول مشترک توسط همه کشورهای جهان بکار گرفته شود در حال حاضر برای pct اقدام نموده ام برای چه کشوری واجد شرایط مهاجرت می باشم
حتما با ما تماس بگیرید