آنچه در این مقاله میخوانید
توی این مقاله می خوام بهتون بگم که بعد مهاجرت چی به سرتون میاد.
اصلاً چی میشه؟ واقعا افسردگی میگیریم؟ عین حرفای اطرافیانت اجنبیها و اونوریای از خدا بیخبر، میگیرنمون به ظرف شستن؟ یا اینکه هرکس پاش رسیده اونجا نونش تو روغنه؟
تو چی فکر میکنی؟ اگر قصد مهاجرت داری این مقاله رو از دست نده. باید بلد باشی که از افسردگی بعد از مهاجرت پیشگیری کنی.
مهاجرت خوب است یا بد؟
مهاجرت از آن تصمیمهایی نیست که بهقولمعروف شب بخوابیم و صبح بگیریم! نمیتوانیم صبح با طلوع خورشید حرفش را بزنیم و غروب نشده اقدام کنیم!
آمار قاچاق انسان و پناهندگیهای غیرقانونی روزبهروز در حال افزایش است اما سرانجام این نوع مهاجرت چه میشود؟ مقصد آنها کجاست؟
این یک تصمیم سخت و شخصی است برای شما، کسی نمیتواند بگوید خوب است یا بد. کسی نمیتواند بگوید بروید یا نروید.
اگر دارید خوب پول درمیآورید و خوب خرج میکنید و میگردید و زندگی بر وقف مراد است و اصلاً ژنتان خوب است خب بمانید؟ میروی که چه؟ بمانید دست چند نفر دیگر را هم بگیرید. اگر هم فکر میکنید نیاز به تغییر اساسی دارید؛ نیاز دارید مهارتهای بیشتری یاد بگیرید، نیاز دارید بهتر شوید، و دنیا را ببینید یا از هر طرف به درِ بسته خوردهاید و از زمینوزمان گله دارید و فکر میکنید اینجا دیگر خوب پیش نمیرود، خداوند هم به (سوره مبارکه الأنعام آیه ۱۱ قُل سيروا فِي الأَرضِ) سفارش کرده است. پیامبرش هم از مکه به مدینه مهاجرت کرد.
او که ریشه در خاک دارد درخت سر کوچه است. ما ریشههایمان حسی و عاطفی است و هیچکس با مهاجرت بیریشه و بیعاطفه و بیهویت نمیشود.
این شما هستید که تصمیمی میگیرید تا به وسیلهاش سرنوشتی نو داشته باشید. هدف من از نوشتن این مطالب، نه سفارش به مهاجرت است نه سفارش به نرفتن. یا بنا به دلایلی میخواهید بروید یا به دلایلی میخواهید نروید. جفتشان هم محترم است. ما فقط قصد داریم کمک کنیم تا بهترین تصمیم را بگیرید و بهترین اتفاق بیفتد. پس اگر میخواهید بروید و تصمیمتان مهاجرت است به خواندن این مقاله ادامه دهید.
بعد از مهاجرت چه بر سر ما میآید؟
اصلا تا به حال شنیده اید که کسی برود خارج و افسرده بشود؟ وقتی خارجی ها افسردگی میگیرند چه شکلی میشوند؟
ما با تصورات مختلف و متفاوتی از مهاجرت و زندگی بعد از مهاجرت روبهرو هستیم. باید بگویم دست تلویزیون و سینما هم درد نکند که آنقدر آدم را از مهاجرت میترساند! آدم فکر میکند یا مثل امین حیایی در آکواریوم با آنهمه انگیزه و عشق و اعتبار میرود و معتاد و کارتون خواب میشود و مرحوم ایرج قادری باید بیاید آدم را نجات دهد! یا مثل سامیه لک در مرگ تدریجی در آبهای مدیترانه سرگردان میشود و لابد همه اینهایی که به کانادا و دیگر جاهای دنیا مهاجرت کردند (بعد از اختلاسهای فراوان) همهشان منم!
البته با روی کار آمدن فضای مجازی ارتباطها گستردهتر شد و ما با یک تصویر از آن ور بوم افتاده و سرشار از خوشبختی و غرق در خوشی روبهرو شدیم که من یک نفر با دیدنش از خود میپرسم یعنی هرکه پایش از این مرز رفت بیرون خوشی و شادی و نشاط و خوشبختی است که بر سرش سرازیر میشود؟ مگر میشود؟ مگر داریم؟
باید این نکته را در نظر داشته باشیم که مگر زندگی قبل از مهاجرتمان با زندگی دیگران یکی است که زندگی بعد از آن، یکی باشد؟ میبینید؟ زندگی هیچکس شبیه زندگی فرد دیگری نیست. پس واقعاً بر سر ما چه میآید وقتی که تمام زندگیمان را در چمدانی جا میدهیم و روانه سرزمین دیگر میشویم؟
قرار نیست در هیچ کشور مقصدی برایتان فرش قرمز پهن کرده باشند و با گل و شیرینی و بر طبل شادانه کوبان به استقبالتان بیایند. بله. واقعیت همین است. آنها دستبهسینه نایستادهاند تا یک غریبه از راه برسد و هموطنشان شود. پس خواهناخواه شما با چالشهایی روبرو میشوید که هرچه واقعبینانه و منطقیتر بررسیشان کنید، بهتر میتوانید حلشان کنید و از پسشان بر بیایید. بالابردن آگاهی در این زمینه بهترین کمک است که میتوانید به خودتان بکنید.
اما برگردیم سر اصل مطلبمان. واقعاً بعد از مهاجرت چه میشود؟ ماجرا ترسناک است؟ پس در باغ سبز کشورها کدام سمت بود؟ افسردگی گرفتن حتمی است؟
تحقیقات سلامت روان در بین پناهجویان و پناهندگان تا حد زیادی بر تأثیر آسیبهای قبل از مهاجرت و یا حتی بر رفاه پس از مهاجرت متمرکز شده است. درحالیکه سیاستها سالهاست که اهمیت عوامل پس از مهاجرت را برجسته میکنند، باید بدانید که عوامل پیش از مهاجرت نیز بسیار مهماند. چطور؟ خب روزهای قبل از مهاجرت، بالاترین سطح استرس و اضطراب را برای متقاضی مهاجرت به همراه دارد و هرچه به روز تاریخ سفر نزدیکتر میشود ماجرا بحرانیتر میشود.
فکر میکنید ماجرا بعد از سفر تمام است؟ باید بگویم خیر. این تازه اول ماجراست. شما ماندهاید و جایی که هیچ خاطرهای با آن ندارید. هیچ کجایش آشنا نیست، آدمها مثل شما زندگی نکردهاند و زبانشان چیز دیگری است حالا فکر کن این میان ناآگاهانه مهاجرت کرده باشی و آن طرف دغدغه خانه – رفتوآمد – شغل – درآمد – مخارج – تنهایی و… نیز دست به گریبانت شوند. پس سفر پایان ماجرا نیست بلکه استرس و اضطراب و ترسی مضاعف است.
یا فکر کن رفتنت هم یک رفتن درستوحسابی نبوده باشد. بی خداحافظی، بی تحقیق و بررسی، با ترسولرز و دلهره و خدایی ناکرده غیرقانونی، با تحقیر و فرار! پس باید هم مراقب قبل از مهاجرتت باشی و هم مراقب بعدش. باید برای هر دو طرف کلاهت را سفت بچسبی. طبق تحقیقاتی از پناهجویان بیماری و اختلالاتی مانند: – افسردگی – استرس پس از سانحه (PTSD)- و یا حتی در بین بازماندگان شکنجهشده، میل به خودکشی و شرم از بازگشت به وطن 71 درصد دیده شده بود.آماری هم از خودکشی 8000 نفره مهاجرین در کمپهای پناهندگان در دسترس است.
بعد از گذشت 6 ماه با تغییر وضعیت مهاجران آن پناهگاه، تغییر وضعیتشان به وضعیتی امنتر، اسکان موقت، دسترسی بیشتر به خدمات اجتماعی نتایج تستها تغییر کرد و با کاهش PTSD همراه بود. داشتن مسکن و اشتغال پایدار به طور قابلتوجهی رابطهای مستقیم بین ازبینرفتن دردهای مزمن عصبی، کاهش PTSD و بالارفتن قدرت خلاقیت و کار پناهندگان شد.
درست است که اندازهگیری این تغییرات و یا مشاهده این روند تغییر و رسیدن به نقطه آسودگی زمانبر است اما سعی داشتم شما را با مسائل پیش روی پناهجویان یا مهاجران غیرقانونی روبهرو کنم که اگر خدایی ناکرده این فکر را از سر میگذرانید همین حالا افکارتان را گردگیری کرده و گوش خود را بکشید. راههای کمخطر و مطمئن زیادی برای مهاجرت هست که میتوانید بهوسیلهشان دردناکی مهاجرت را کم کرده و استرسهای قبل و بعد از مهاجرت را به حداقل برسانید.
علائم افسردگی بعد از مهاجرت
افسردگیهای بعد از مهاجرت نیز مانند انواع شایع افسردگی با درد و رنجهایی و همچنین نشانههایی همراه است.
این علائم اگر بیش از 2-3 ماه طول بکشد نگرانکننده و نیازمند درمان سریع است.
- گریههای طولانی
- دوری از جمع
- احساس خلأ و پوچی
- احساس نیاز شدید به روابط جنسی، مواد مخدر و حتی مصرف الکل
- لذت نبردن از محیط جدید و یا لذت نبردن از کارهایی که قبلاً برایمان لذتبخش بود
- غرق شدن در خاطرات و حسرت خوردنهای مداوم
- فکرکردن به راهکارهایی غیرعقلانی برای بازگشتن به وطن
- سعی در آسیب رساندن به خود
- میل به خودکشی (وقتی این مرحله پیش بیاد سریعا باید درمان انجام بشه)
شاید هیچکدام از مهاجرانی که با شما در تماساند از این احساسات حرفی نزنند. شاید هیچوقت به شما تلفن نزنند و نگویند که ما چقدر دلتنگیم و کاش هیچوقت مهاجرت نکرده بودیم؛ چون فرد در این مرحله بسیار در درون خودش مچاله شده و تنهایی را تا عمق جان حس کرده و ترجیح میدهد سکوت کند.
شاید هم از آن ور بوم بیفتد و به شما از خوشیهای مداومش بگوید و بگوید که این بهترین اتفاق زندگیاش بوده است! و بعد از قطع کردن تلفن ساعتها جیغ بکشد و گریه کند! و به طرز عمیقی افسردگی داشته باشد. بله شکل افسردگی آدمها باهم متفاوت است.
اما نگران نباشید. نمیخواستم با این حرفها بفرستمان سراغ بازکردن چمدانتان و منصرف شدنتان از مهاجرت. فقط میخواستم بدانید قدم در راهی میگذارید که تنها بودن و بی دانشی و بی اطلاعاتی میتواند برایتان دردسرساز بوده و شما را از هدفهایی که برای بعد از مهاجرت داشتید دور کند و درد دوری از عزیزان و وطن را چندین برابر کند و حتی باعث ازدسترفتن آرامش و آسایش و سلامتی شود!
خب واقعیت چیست؟ چه چیزی از ما یک مهاجر موفق میسازد؟ چه چیزی نادیه ندیم (نخستین زن فوتبالیست افغان در تیم ملی فوتبال زنان دانمارک) را بعد از مهاجرتش به دانمارک موفق کرد؟ فرشته حسینی چطور؟ یا اصغر فرهادی؟
چگونه مهاجری موفق بشویم؟
راستی یادتان باشد که اگر از آن تیپ شخصیتهای غرغرو، عجول، بیانگیزه و کمالگرای افراطی هستید، مهاجرت هیچ کمکی به شما نمیکند و فقط اضافه باری است روی بارهای زندگیتان. این هم بدانید که در کشور خودتان هم بهزور تحمل میشوید چه برسد به کشورهای غریبه. واه واه …
چگونه مهاجر موفقی بشویم؟
این سؤال یک سؤال کلی اما با جواب است. در ابتدا باید بگوییم موفقیت از نظر هر کس متر و معیارهای متفاوتی دارد. ماهی بیرون آب خفه میشود و پرنده در آب! نمیتوان گفت پرنده برای موفقیت باید شنا یاد بگیرد و ماهی باید بال بزند و آنقدر بیخاصیت نباشد!
پس باید معیارهای موفقیتتان را بشناسید.
شغل خوب میخواهید؟ تحصیلات؟ زندگی بازنشستگی لذتبخش؟ پیشرفت در کار و حرفه؟ چه کشوری با معیارهای شما همخوانی بیشتری دارد؟ کدام شهر یک کشور برای شما موقعیتهای شغلی بیشتری دارد؟ بر اساس تواناییتان میتوانید به کدام کشور سفر کنید؟ با آبوهوای کدام کشور بیشتر سازگاری دارید؟ کدام کشور بیشتر پذیرای شماست؟ زبانتان به کدام کشور نزدیک است؟
دانستن پاسخ این سؤالات به شما کمک میکند که مهاجرت موفقی داشته باشید و همچنین داشتن منبع درآمد قابلاعتماد و یا داشتن یک همراه و فرد آگاه در کنارتان شما را به آرامش ذهنی بیشتری میرساند.
نگران نباشید. قرار نیست باری بر دوشتان اضافه کرده باشیم و با خود بگویید ایبابا حالا چهکار کنم؟ از کجا جواب اینها را بدانم؟
ویزا نیو با تیم قدرتمند تشکیل شده از کارشناسان و وکلا و مشاورین معتبر به شما کمک میکند تا مهاجرتی موفقیتآمیز داشته و آرامش بیشتری را در زمان مهاجرت حس کنید.
مثلاً من میدانم کانادا برای فرد سرمایی مثل من کشور مطلوبی نیست اما میتوانم از شرایط آبوهوایی و گرمترین شهرهای کانادا باخبر شوم و دقیقتر انتخاب کنم.
یا میتوانم از بهروزترین آمار هزینهای این کشور مطلع شوم و بدانم که مشاغلی که بر اساس رزومه و تواناییهایم در این کشور برای من مناسب است کداماند و …
تا در کشور خودتان هستید، رزومه قوی و کارنامهای درخشان برای خود بسازید و سعی کنید مهارتهای مختلفی را یاد بگیرید. این کار به شما قدرت انتخاب بیشتری میدهد. میتوانید با تواناییهای بالاتر و تخصصی کردن مهارتهای خود از ویزاهای کاری و تحصیلی استفاده کنید و یا میتوانید با جمع کردن پول بیشتر موقعیت ملکی برای خود تثبیت کنید. وجود یک مشاور ماهر و کاربلد و باتجربه به شما کمک می کند تا از استرسها و بی گدار به آب زدن های قبل از رفتن جلوگیری کنید و با آرامش بیشتری جلو بروید.
درمان افسردگی بعد از مهاجرت
- ارتباط مؤثر با افراد موفق و یا با مهاجرین هم میهنی دیگر
- داشتن فعالیتهای فوقبرنامه ورزشی و تفریحی
- ارتباط مؤثر با افراد آن جامعه
- شرکت در گردهمآیی مربوط به کشور مقصد
- سرزدن به نقاط مختلف و آشنایی هرچه بیشتر بافرهنگ آن جامعه
- گفتگو و تبادل فرهنگها با مردم آن جامعه و مخفی نگه نداشتن هویت واقعی و افتخار به آنچه تاکنون بودهایم
- هم مسیر آدمهای هم هدف قرارگرفتن
- ابراز احساسات درونی به افراد قابلاعتماد و نزدیک
- اشتراک گذاشتن تجارب جدید با افراد نزدیک و استفاده از فرصتهای پیشآمده
همهوهمه به ما در تحمل غم و اندوه اوایل مهاجرت و پذیرفته شدنمان بهعنوان فردی مفید در جامعه جدید و جلوگیری از خلق و خوی افسرده و یا ابتلا به افسردگی بسیار کمک میکند.
اگر مهاجرت کردین و یا تصمیمش رو دارید برامون کامنت بذارید تا باهم راجع بهش گپ بزنیم و تجربه هامون اینجا به یادگار بمونه. مهاجری رو میشناسید که افسردگی گرفته باشه و تمام تلاشش رو بکنه برای برگشتن؟
سوالات متداول
آیا امکان کار همزمان با تحصیل در کانادا وجود دارد ؟
اگر دانشجوی تمام وقت باشید و دانشگاه شما این اجازه را به شما بدهد (در وبسایت دانشگاه نوشته شده است) امکان کار برای شما در داخل و یا خارج از محیط دانشگاه به شما داده میشود. دانشجویان بین المللی اجازه کار 20 ساعت در هفته در زمان دانشگاه را دارند و اجازه کار تمام وقت 40 ساعت در هفته در زمان تعطیلات مثل تعطیلات تابستانی را دارند.
آیا میشود که با مدرک دولینگو برای پذیرش دانشگاهها اقدام کرد؟
با توجه به شرایط کرونا و تعطیلی خیلی از سنترهای آیلتس در دنیا، برخی از دانشگاهها نمره دولینگو را در حال حاضر میپذیرند، ولی برای درخواست ویزا، توصیه میکنیم که آیلتس داشته باشید. بدون آیلتس احتمال رد شدن ویزا بسیار بیشتر است.
آیا آزمون GMAT یا GRE برای ثبت نام در دانشگاه ها اجباری است؟
برای رشته های مدیریت و مهندسی اکثر دانشگاه ها به این مدرک نیاز دارند. ولی معدود دانشگاه هایی هم هستند که نیازی به ارایه این مدرک برای گرفتن پذیرش ندارند.
آیا امکان تحصیل به زبان انگلیسی در استان Quebec وجود دارد ؟
حدود 15 دانشگاه در استان Quebec وجود دارند . 3 دانشگاه McGill، Concordia، وBishop’s از این لیست به زبان انگلیسی تدریس میکنند. بقیه دانشگاه هایی که در این استان قراردارند تدریس به زبان فرانسوی در آنها انجام میشود.