آنچه در این مقاله میخوانید
از راههای مختلفی می توان اقامت آلمان را به دست آورد؛ یکی از راههای مهاجرت به آلمان، اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج است که در این مطلب به بررسی تمامی جوانب ازدواج در آلمان پرداخته و شرایط مورد نیاز برای اخذ این نوع اقامت را توضیح میدهیم.
قوانین مربوط به ازدواج
حداقل سن ببه این منظور ۱۸ سال میباشد اما افراد از سن ۱۶ تا ۱۸ سالگی با اجازه والدین نیز قادر به ازدواج میباشند. اگر فردی قبلاً ازدواج کرده باشد و بخواهد مجدداً ازدواج نماید به مدارکی برای اثبات اتمام یا انحلال ازدواجهای قبلی مانند گواهی فوت همسر یا حکم طلاق نیاز دارد همچنین اگر فرد غیر آلمانی و فرد تبعه کشور آلمان بخواهند مراسم ازدواج خود را در کشور آلمان برگزار نمایند، فرد غیر آلمانی میتواند با اخذ ویزای توریستی به مدت ۳ تا ۶ ماه وارد کشور آلمان شده و برای برگزاری مراسم خود اقدام نمایند.
در کشور ایران ازدواج اتباع بیگانه با زن ایرانی سبب اخذ تابعیت در این کشور نمیگردد و تابعیت تنها با ازدواج با مرد ایرانی اعطا میشود اما در کشور آلمان ازدواج با زن و مرد تبعه آلمان در صورت درست و اصولی بودن پرونده، هردو سبب اخذ اقامت و سپس تابعیت المان میشود و شخص بعد از ازدواج، اجازه تحصیل و کار بهطور تماموقت را خواهد داشت.
مدارک و مراحل موردنیاز برای اخذ اقامت آلمان
دو فرد مقیم در کشور آلمان برای ازدواج با یکدیگر باید قصد خود را به اداره ثبتاسناد واقع در محل سکونت خود اعلام نمایند و مدارکی مانند کارت شناسایی، گذرنامه برای اثبات اقامت قانونی خود در خاک کشور آلمان با مدت اعتبار بیش از ۳ هفته، آدرس محل سکونت و سایر مدارک درخواستی ثبت اسناد را بهعنوان گواهی صحت این امر به این اداره ارائه دهند، پس از دو سال از زمان ازدواج مشروط به اینکه افراد از سه سال قبل از ازدواج، در خاک آلمان اقامت داشته باشند به هر دو انها تابعیت این کشور اعطا می شود که طی این شرایط اخذ تابعیت آلمان از ۸ سال به ۵ سال کاهش مییابد.
شرایط مورد نیاز برای دریافت ویزای ازدواج در آلمان
اگر فردی که تبعه کشور آلمان می باشد بخواهد با فردی غیر آلمان ازدواج نماید باید سطح درامد خود را برای تأمین هزینههای خود و همسرش اثبات نماید و نشان دهد که نیازی به کمکهای دولت ندارد همچنین فرد غیر آلمانی باید به زبان آلمانی در سطح A1 مسلط باشد.
پس از ازدواج، شخص متقاضی دریافت ویزا، با مدارک ثبت و تقاضای خود به سفارت آلمانی در کشور خود مراجعه نموده و تقاضای خود برای دریافت ویزای ازدواج را ارائه مینماید، سفارت آلمان پس از بررسی مدارک ارائهشده (ترجمهشده) در صورت صحت مدارک و کفایت درامد شخص تبعه آلمان اقدام به صدور ویزا مینماید. شخص متقاضی با ویزای ازدواج میتواند وارد خاک آلمان شده و اقامت این کشور را دریافت نماید، پس از ۳ سال اقامت در کشور المان شخص میتواند تابعیت کشور آلمان را کسب کند.
برای اخذ تابعیت از طریق ازدواج فرد حتماً باید درخواست تابعیت بدهد و پس از طی زمان و پروسه لازم به وی تابعیت کشور المان اعطا میشود و بدون درخواست تابعیت هیچ حقی به فرد داده نمیشود.
روند قانونی ثبت درخواست ازدواج چگونه است؟
تغییر وضعیت مجرد به متأهل در کشور آلمان، زمانی اتفاق میافتد که با در نظر داشتن شرایط و قوانین اداره ازدواج (standesamt) درخواست ازدواج بهصورت رسمی و با حضور هر دو طرف ازدواج ثبت گردد. ازدواجهایی که بهصورت سنتی در کلیسا، مسجد و خانهها بر اساس قوانین مربوط به ادیان مختلف اسلام، بهائیت، مسیحیت و یهودیت انجام میشوند، اگر بهصورت رسمی در اداره مربوطه و سفارت آلمان ثبت نگردد، ارزش قانونی ندارد.
نکات مهم در خصوص اخذ تابعیت آلمان از طریق ازدواج
طبق قوانین تدوینشده در خصوص ازدواج در آلمان، از تاریخ ۱ ژانویه سال ۱۹۷۰ اخذ تابعیت آلمان برای اتباع خارجی از طریق ازدواج تنها با دارا بودن شرایط خاصی امکانپذیر خواهد بود. درصورتیکه روال مهاجرت افراد از این طریق قانونی باشد؛ با کسب اقامت دائم و رعایت قوانین شهروندی نهایتاً میتواند تابعیت و پاسپورت این کشور پیشرفته اروپایی را به دست آورند.
مهمترین نکته در خصوص اخذ تابعیت آلمان برای مهاجران خارجی این است که این کشور تابعیت دوگانه را قبول نمیکند؛ لذا این افراد باید تابعیت اولیه خود را سلب نمایند. جهت دریافت تابعیت آلمان مواردی نظیر تسلط بر زبان آلمانی، آشنایی کامل با تاریخ و فرهنگ کشور آلمان و البته آگاهی و اجرای دقیق قوانین حاکم بر جامعه ضروری میباشد.
دیگر نکته در باب اخذ تابعیت آلمان این است که میان زن و مرد تفاوتی وجود ندارد؛ یعنی ازدواج با چه مرد و چه زن اقامت دائم و تابعیت این کشور را به ارمغان خواهد آورد.
افراد با دریافت تابعیت آلمانی علاوه بر دریافت پاسپورت میتوانند از کلیه حقوق شهروندی اعم از امکان تحصیل رایگان، کار در سمتهای دولتی، خدمات رایگان بهداشتی و درمانی و … برخوردار شوند.