در این مطلب با انواع ویزا آشنا خواهید شد. علاوه بر شرایط صدور ویزا، مدارک مورد نیاز و روش های اخذ ویزا، لیستی از انواع ویزا تهیه کردهایم که با کلیک روی هر کدام به صفحه مربوطه هدایت میشوید و میتوانید اطلاعات مفصلتری درباره آن ویزا کسب نمایید.
ویزا (روادید) چیست؟
ویزا سندی است که توسط دولت هر کشور برای اتباع سایر کشورها صادر شده و به موجب این مدرک به آنها اجازه داده میشود برای مدت و هدف مشخص در داخل آن کشور اقامت داشته و یا از آن عبور نمایند.
این مدرک توسط نمایندگان قانونی دولتها مانند سفارتخانه یا کنسولگری، منوط بر ارائه مدارک و پرداخت وجه صادر میگردد. نکته مهم در مورد ویزا این است که صدور آن به معنی اجازه ورود و یا اقامت در سایر کشورها است ولی افسران مرزی اجازه دارند ویزا را باطل کرده و از ورود فرد به کشور مقصد جلوگیری نمایند.
شرایط صدور انواع ویزا در کشورهای مختلف
کشورهای مختلف سیاستها و قوانین متفاوتی برای صدور انواع ویزا دارند، علاوه بر این اتباع برخی از کشورها برای رفت و آمد بین این کشورها نیاز به ارائه ویزا ندارند. مثلاً شهروندان کشورهای حوزه شنگن اجازه دارند بدون ویزا به سایر کشورهای این حوزه سفر کرده و یا در آنها اقامت داشته باشند.
مدارک درخواست ویزا
به طور کلی برای صدور هر یک از انواع ویزا مدارک متفاوتی باید ارائه گردد، همچنین هر کشوری ممکن است مدارک متفاوتی برای صدور ویزا طلب نماید با این حال برخی از مدارک در بین تمام روشها و تمام کشورها مشترک هستند، این مدارک عبارتند از:
- گذرنامه دارای اعتبار
- تکمیل فرم درخواست
- مدارک مالی
- عکس
- مدارک شغلی
- بیمه
روشهای صدور ویزا
بر اساس قوانین کشورهای مختلف، با روشهای زیر میتوان برای دریافت انواع ویزا اقدام نمود:
- مراجعه حضوری: برای درخواست ویزای برخی از کشورها مراجعه خود فرد به سفارتخانه کشور مورد نظر و ارائه مدارک و انجام مصاحبه ضروری است.
- توسط واسطه: برای برخی از کشورها میتوان ویزا را از طریق دادن وکالت به نمایندههای قانونی انجام داد.
- آنلاین: گاهی ممکن است بتوان تمامی مراحل از درخواست تا صدور ویزا را بهصورت آنلاین انجام داد.
- در بدو ورود: این نوع ویزا به محض ورود فرد به کشور مقصد صادر میگردد.
سؤالات افسر مرزی برای صدور انواع ویزا
افسر مرزی به هنگام ورود فرد به کشور مقصد، سؤالاتی از فرد میپرسند و در نهایت این اختیار را دارند که به فرد اجازه ورود دهند و یا ویزا را باطل نمایند. این سؤالات عبارتند از:
- هدف از مسافرت
- صحت مدارک
- آدرس محل اقامت
- وضعیت مالی برای پرداخت هزینههای سفر
- بلیت ترک کشور
انواع ویزا بر اساس هدف
ویزاها معمولاً دارای انواع مختلفی میباشد و هر کشوری بنا به شرایط کشور ویزاهای مختلفی را صادر میکند. ولی اکثر کشورها ویزاها را بهصورت زیر تقسیمبندی میکنند:
ویزای توریستی
ویزا توریستی معمولاً از 15 روز تا 6 ماه اعتبار دارد و اجازه اقامت کوتاه مدت را به شخص در کشو ر موردنظرش را اعطا میکنند. همانطور که از اسم این ویزا مشخص هست هدف این نوع ویزا، صدور اجازه اقامت برای گردش و تفریح میباشد.
ویزای تحصیلی
ویزا تحصیلی نوعی ویزا است که به متقاضیان تحصیل در سایر کشورها داده میشود و به موجب آن فرد اجازه دارد برای تحصیل در کشور مورد نظرش اقامت داشته باشد. مدت زمان این نوع ویزا به مقطع تحصیلی فرد و برخی عوامل دیگر بستگی دارد.
ویزای دیدار از خانواده و بستگان
این ویزا نیز معمولاً بین 3 تا 6 ماه صادر میشود. برای ویزای دیدار از خانواده و بستگان معمولاً درجه 1 و درجه 2 به شخص اعطا میشود. یکی از شرایط لازم برای اخذ ویزای دیدار بستگان، ارسال دعوتنامه از طرف فرد مقیم کشور مقصد است.
ویزای تجاری و بازرگانی
ویزا تجاری و بازرگانی به بازرگانان یا کسانی که روابط تجاری با شرکتهای کشور موردنظرشان را دارند اعطا میشود. به موجب داشتن ویزای تجاری و بازرگانی به فرد اجازه می دهد به منظور انجام این امور در کشور مقصد اقامت و یا رفت و آمد کند.
ویزای کاری یکی از بهترین موارد لیست انواع ویزا
از گذشته تا امروز افراد بسیاری تمایل به کار در کشورهای اروپایی داشتهاند، این افراد برای ورود به کشور مورد نظر باید بتوانند ویزا کاری دریافت نمایند. در واقع به موجب ویزا کاری به افراد اجازه داده میشود که در کشورهای خارجی مشغول به کار شده و در آنجا اقامت داشته باشند.
ویزای ورزشی
ویزا ورزشی برای ورزشکاران و مربیانی که برای ادامه فعالیتهای ورزشی قصد اقامت در کشورهای دیگر را دارند صادر میگردد. این ویزا به افرادی که دارای مقامهای ورزشی بینالمللی و مدارک دانشگاهی معتبر هستند اعطا میگردد.
ویزای ثبت شرکت
مهاجرت به کشورهای اروپایی و کانادا از طریق ویزای ثبت و تاسیس شرکت با هدف تاسیس شرکتی جدید در این کشورها، در صورتی که بیزینس پلنی قوی به دولت ارائه شود، یکی از روشهای ارزان و مطمئن است که از طریق آن فرد میتواند برای خود و خانوادهاش اقامت بگیرد.
ویزای مطبوعاتی
ویزا مطبوعاتی نوعی ویزا مختص افراد فعال در زمینه مطبوعات مانند خبرنگاران و روزنامه نگاران است. این نوع ویزا برای سفرهایی با اهداف فعالیت در حیطه کاری شان می توانند در صورت واجد شرایط بودن، به آنها اعطا می گردد.
ویزای خانوادگی
ویزای خانوادگی نوعی از ویزا است که برای افرادی که با یک فرد دارای اقامت دائم و تابعیت یک کشور رابطه ای خانوادگی و نزدیک دارند، صادر می شود. این روابط می توانند شامل همسر، فرزندان و شرایط خاص برای افرادی دیگر باشند.
ویزای سیاسی
ویزا سیاسی یکی از انواع مختلف ویزا است که به شخصیت هایی چون سیاستمداران، دیپلماتها و مقامات دولتی برای سفرهایی با هدف انجام کسبوکارهای سیاسی دولت و حضور در برخی جلسات مهم دولتی درخواست و اخذ میگردد.
ویزای شینگن پرطرفدارترین انواع ویزا
ویزای شنگن نوعی سند است که به موجب داشتن آن به فرد اجازه داده میشود تحت شرایط مشخص شده در کشورهای حوزه شنگن اقامت داشته باشد. در حال حاضر 26 کشور در حوزه شنگن قرار دارند و به اتباع این کشورها اجازه می دهد که در حوزه رفت و آمد داشته و در آن زندگی نمایند.
ویزای ترانزیت یا عبور
ویزای ترانزیت نوعی ویزای کوتاه مدت و غیرمهاجرتی است که به موجب آن به مسافران اجازه داده می شود تا در فرودگاهها یا شهرهای میانی برای مدت زمانی محدود برای تعویض هواپیما و… توقف کرده و از آنجا به مقصد اصلی خود پرواز کنند.
ویزای پزشکی یا درمانی
ویزای پزشکی یا درمانی به افرادی که قصد مراجعه به کشورهای خارجی به منظور استفاده از خدمات پزشکی آن کشورها را دارند صادر شده و به موجب آن به فرد اجازه داده می شود که برای مدت معینی را در کشور مورد نظر اقامت داشته باشد.
ویزای سرمایه گذاری
یکی از روشهای مهاجرت به کشورهای خارجی، سرمایهگذاری از طریق مختلف است. ویزای سرمایهگذاری یا ویزای طلایی امکان اقامت موقت به افراد را میدهد تا از این طریق مستقیماً سرمایه خود را مدیریت کرده و در بخشهای مختلفی در کشور مقصد سرمایهگذاری نمایند. پس از گذشت مدتزمانی مشخص برای کسب اقامت دائم اقدام کنند.
ویزای استارت آپ
ویزای استارت آپ برای کسانی است که میخواهند یک کسب و کار نوآورانه در کشور مورد نظر راهاندازی کنند و این کسب و کار در واقع ایده جدیدی است که تا به حال در آن کشور وجود نداشته یا به صورت تخصصی روی آن کار نشده است.
ویزای بازنشستگی آخرین مورد لیست انواع ویزا
افراد پس از فرارسیدن دوران بازنشستگی با هدف زندگی در شرایط رفاهی ایدهآل میتوانند با در اختیار داشتن تمکن مالی، ویزای بازنشستگی کشور موردنظر خود را اخذ نمایند و پس از مدتی آن را به اقامت دائم تبدیل نمایند. حداقل سن مجاز برای درخواست این نوع ویزا در برخی کشورها 50 سال و در برخی دیگر 55 سال میباشد.
شرایط دریافت انواع ویزا
شرایط دریافت انواع ویزا از کشورهای مختلف و مدارک مورد نیاز کشورهای مختلف با توجه به نوع ویزایی که دریافت میکنید بسیار متفاوت هست. پروسه اخذ انواع ویزا از برخی کشورها بسیار ساده و از برخی کشورها بسیار پیچیده میباشد.
هماکنون اخذ انواع ویزا از کشورهای اروپایی و کانادا و آمریکا به دلیل روابط سیاسی موجود کار سهل و سادهای نیست و برای اخذ انواع ویزا نیاز به مدارک خاص هرکدام و تعداد زیادی مدرک اثبات میباشد.
ولی در حالت کلی برای دریافت انواع ویزا باید مدارک زیر موجود باشد:
- پاسپورت یا گذرنامه با حداقل شش ماه اعتبار
- مدارک هویتی
- مدارک مالی
- عکس
انواع ویزا بر اساس دفعات ورود و خروج
- ویزای یکبار ورود یا سینگل (single visa): با داشتن این ویزا فرد اجازه دارد تنها یکبار در مدتزمان اعتبار ویزا وارد کشور مقصد شود، با یکبار ورود و خروج، اعتبار ویزا حتی در صورت داشتن تاریخ، از بین خواهد رفت.
- ویزای دو بار ورود یا دابل (double visa): با داشتن این ویزا فرد اجازه دارد تا زمانی که تاریخ اعتبار ویزا تمام نشده، دو بار ورود و خروج به کشور مقصد داشته باشد.
- ویزای چند بار ورود یا مالتیپل (multiple visa): دارنده این ویزا اجازه دارد بهدفعات متعدد به کشور مقصد ورود و خروج داشته باشد، تا زمانی که ویزا اعتبار دارد.
- ویزای صفر بار ورود یا ترانزیت فرودگاهی (airport transit visa): در برخی از سفرها ممکن است فرد مجبور به تعویض پرواز در خاک یکی از کشورهای بینراهی باشد، تعدادی از کشورها برای چنین توقفهایی نیز درخواست ویزا مینمایند. با داشتن این نوع ویزا ممکن است فرد اجازه خروج از سالن فرودگاه و وارد شدن به این کشورها را نداشته باشد و تنها مجاز به ماندن در فرودگاه، تا پرواز بعدی است، این امکان نیز وجود دارد که فرد بتواند یکشب در هتل اقامت داشته باشد.
انواع ویزا بر اساس زمان صدور
- ویزا قبل از سفر: برای دریافت این نوع ویزا فرد باید از طریق روشهایی که وجود دارد، قبل از سفر ویزا دریافت نماید.
- ویزا در بدو ورود: این نوع ویزا صرفاً در زمان ورود به خاک کشور هدف و با ارائه مدارک و هزینه صادر میگردد.
حال که با مفهوم کلی انواع ویزا آشنا شدیم و اطلاعات کلی این مطلب را بدست آوردیم میتوانیم هدف خود را برای دریافت ویزا مشخص کرده و اقدام به درخواست و دریافت ویزای مورد نظر خود نمائیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر کدام از انواع ویزا موجود در بخش نظرات همین صفحه سوالات خود را پرسیده و منتظر پاسخ مشاوران ما باشید.
سؤالات متداول
آیا ویزا با پاسپورت فرق دارد؟
بله، پاسپورت سندی است که توسط دولت هر کشور برای شهروندان همان کشور صادر میشود و به آنها اجازه خروج از کشور را میدهد، درصورتیکه ویزا توسط دولت سایر کشورها صادرشده و بهموجب آن به اتباع خارجی اجازه ورود داده میشود.
چه زمانی ملزم به دریافت ویزا هستیم؟
پاسخ به این سؤال بعد از مشخص شدن هدف از ورود به کشورهای خارجی و همچنین کشور مقصد مشخص میگردد. در واقع قوانین کشور مقصد مشخص کننده این سؤال است.
چه زمانی ملزم به دریافت پاسپورت هستیم؟
برای خروج از کشور فرد همیشه باید پاسپورت داشته باشد.
چگونه میتوان ویزا تهیه کرد؟
ویزا توسط سفارت و یا کنسولگری کشور مقصد، در کشور خود فرد صادر میگردد. صدور ویزا نیاز به مراحل و مدارکی دارد که متقاضی باید آنها را با دقت و بدون خطا و اشتباه طی نماید.
در صورت مفقود شدن ویزا چه باید کرد؟
در چنین مواردی بهترین کار برقراری تماس فوری با سفارتخانه است.
برای تمدید ویزا چه باید کرد؟
برای تمدید ویزا میتوان قبل از اتمام اعتبار آن، به مراجع ذیصلاح در کشور مقصد مراجعه کرد. شرایط تمدید ویزا به نوع اقامت بستگی دارد ولی بهطورکلی دارای مراحل سخت و پیچیدهای است و ممکن است با درخواست فرد موافقت نگردد.